Centrifugering af blodprøver

​Som hovedregel skal blodprøver taget i praksis ikke centrifugeres inden de afhentes og bringes til Klinisk Biokemisk Afdeling. Visse analyser har dog kort holdbarhed i ucentrifugeret blod, og disse blodprøver skal derfor centrifugeres.

​Find oplysninger om den enkelte analyse på WebReq.

Bemærk: Centrifugeringskrævende analyser taget efter sidste afhentning centrifugeres samme dag og opbevares på køl til dagen efter.

OBS!!! Der er forskellige måder at håndtere prøver på efter sidste afhentning. Det afhænger af, hvilket område praksis tilhører.

For praksis i område BYEN og MIDT
Brug prøverør uden gel.
Efter centrifugering afpipetteres plasma over i afpipetteringsrør uden tilsætning og hvid prop påsættes. Røret opbevares i køleskab til dagen efter, hvor det tages ud af køleskab og sættes i klimaskab (max. 1 time inden afhentning).
Serumglas skal henstå i 30 min før centrifugering, hvorefter serum afpipetteres.

For praksis i område SYD
Brug prøverør med gel.
Efter centrifugering mærkes prøverørene med en pink snap ring i proppen. De centrifugerede prøverør opbevares i køleskab til dagen efter, hvor de tages ud af køleskab og sætte i klimaskab (max.1 time inden afhentning).

For praksis i område NORD
Brug prøverør med gel.
Efter centrifugering opbevares de centrifugerede prøverør i køleskab til dagen efter, hvor de tages ud af køleskab og sættes i afhentningskasse (max. 1 time inden afhentning). 


Redaktør