Galdesyrerinduceret GLP-1-sekretion- fysiologi, patofysiologi og antidiabetisk behandlingspotentiale

​​

Det er velkendt, at galde spiller en vigtig rolle i kroppens naturlige fordøjelse af fedt, men dette projekt skal afdække, om galde også bidrager til at nedsætte blodsukkeret efter måltider, og om galde ligefrem kan bruges til at behandle diabetes. Med ny viden om det naturlige sukkerstofskifte vil projektet bidrage til løsningen af en af fremtidens allerstørste sundhedsbyrder for samfundet - type 2 diabetes.

Galde dannes i leveren og udskilles til tarmen via galdeblæren. Forskergruppen vil vurdere om tømningen af galdeblæren stimulerer det insulinfrigivende tarmhormon GLP-1 og dermed har betydning for sukkerstofskiftet, og om nedsat galdeblæretømning hos patienter med type 2 diabetes bidrager til deres forhøjede blodsukkerniveau efter at de har spist.

Endvidere vil forskergruppen via kliniske forsøg afdække mulighederne for at behandle type 2 diabetes med galdebaserede behandlinger. På sigt vil den viden muligvis kunne føre til udviklingen af ”galde”-holdige fødevarer, som ikke vil føre til en stigning i diabetikernes blodsukkerniveauer.

Yderligere oplysninger

Projektet finder sted i samarbejde med Medicinsk Fysiologisk Institut på Københavns Universitet, Kirurgisk afdeling Z og Billeddiagnostisk afdeling på Gentofte Hospital samt klinisk biokemiske afdelinger på både Gentofte Hospital og Roskilde Sygehus. Projektdeltagerne tæller både bioanalytikere, diætister, læger, radiografer og sygeplejersker.

Diabetologisk Forskningsenhed, Medicinsk afdeling F, Gentofte Hospital
Samlet budget: 2.574.080
Bevilget beløb: 1.200.000
Redaktør