Kan en glutenfri diæt forebygge sukkersyge?

Kost spiller en nøglerolle, når det kommer til udviklingen af type 1-sukkersyge, og meget tyder på, at en glutenfri diæt kan være med til at forsinke og måske endda forebygge sygdommen.

​​​​

Stadig flere danskere får type 1-sukkersyge. Man ved ikke præcis, hvorfor det forholder sig sådan, men kost synes at spille en rolle for udviklingen. Forskere har tidligere vist en sammenhæng mellem gluten og risikoen for at udvikle type 1-sukkersyge. Dyrestudier viser, at en glutenfri kost hindrer udvikling af sygdommen og har en markant effekt på immunforsvaret. Ligeledes er det rapporteret, at patienter, der nyligt har fået diagnosen, kan have gavn af en kostomlægning.

Effektiv, enkel og bivirkningsfri

Derfor ønsker forskerne i dette projekt bl.a. at undersøge de mekanismer, som beskytter mod sygdommen. På sigt er håbet at kunne udvikle en forebyggende behandling, som kan gives til patienter, der er i risiko for at udvikle type 1-sukkersyge.

Desuden vil forskerne undersøge, om glutenfri kost under graviditet kan forebygge udvikling af type 1-sukkersyge hos børn, hvilket tidligere er påvist hos mus. Endelig undersøger man de specifikke ændringer der sker i immunforsvaret, når nydiagnosticerede børn med type 1-sukkersyge overgår til en glutenfri kost.

På den måde håber forskerne at kunne påvise, at glutenfri kost er en både effektiv, forholdsvis enkel og bivirkningsfri behandling af sygdommen.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Karsten Bushard

Sted: Bartholin Instituttet, Diagnostisk Center, Rigshospitalet

​Projekt: Forebyggelse eller tidlig behandling af type 1 diabetes

Bevilliget beløb: kr. 1.476.522

Samlet budget: kr. 3.363.414

Kontaktperson: Karsten Buschard, karsten.buschard@regionh.dk, tlf. 3545 6068

Redaktør