Hvorfor virker fedme-kirurgien

​En ny type operation for overvægt har vist sig særdeles effektiv til at helbrede type 2-diabetes – men lægerne ved ikke hvorfor. Projektet fokuserer på stofskiftet i lever og muskler for at opklare dette, og forhåbentlig tage et skridt på vejen mod en medicinsk behandling frem for kirurgi.


Region Hovedstaden har indført en ny type operation for overvægt – det såkaldte gastrisk sleeve, som så at sige omdanner mavesækken til et rør. Det er en relativ lille operation, som har vist sig næsten lige så effektiv som den velkendte gastrisk bypass, som imidlertid er et langt større indgreb med flere komplikationer.


Det gastriske sleeve medfører store vægttab, ligesom langt de fleste patienter helbredes for deres type 2-diabetes allerede få dage efter operationen. Men hvorfor? Det er indtil nu et mysterium for lægerne, og derfor undersøger forskerne i dette projekt, hvordan stofskiftet i leveren og musklerne ændres efter operation.

På vej mod medicinsk behandling
Forsøget vil således medføre, at lægerne får en øget forståelse af, hvordan den nye operation virker, så man bedre kan orientere patienterne om fordele og ulemper forud for en eventuel operation.

Desuden vil den nye viden om de appetitregulerende hormoner, som projektet vil tilvejebringe, på sigt kunne anvendes i arbejdet med at udvikle medicinske behandlinger til at opnå store vægttab og ikke mindst helbrede type 2-diabetes. I dag er man udelukkende i stand til at kontrollere diabetes med medicin; stort set ingen patienter helbredes for sygdommen ved hjælp af medicin.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Sten Madsbad
Sted: Endokrinologisk Afdeling, Hvidovre Hosptial
Projekt: Effekten af gastrisk sleeve på glukosestoskiftet og de appetitregulerende hormoner ved type 2-diabetes
Bevilliget beløb: kr. 825.000
Samlet budget: kr. 2.925.200
Kontaktperson: Sten Madsbad, sten.madsbad@regionh.dk, tlf. 2169 1911

Redaktør