​​​

10 millioner kr. til ny forskning i narkolepsi


Ph.d. og narkolepsiforsker Birgitte Rahbek Kornum har modtaget 10 millioner kr. til forskning i hjernens immunforsvar.

Har mistet en lille struktur i hjernen

Mennesker, som lider af overdreven træthed om dagen, har som regel mistet en lille struktur i hjernen, som styrer vores normale søvnmønster.

Eget immunforsvar bag træthed?

Den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Birgitte Rahbek Kornum fra Glostrup Hospital vil undersøge, om det er vores eget immunforsvar, som står bag og udløser træthedssyndromet narkolepsi.

Se Web-tv

Web-tv: Birgitte Rahbek Kornum fortæller om sin forskning

Søvnkerne på størrelse med en ært

Dybt inde i vores hjerner findes der en søvnkerne på størrelse med en ært. Den styrer vores normale søvnmønster, så vi holder os vågne om dagen og sover tungt om natten.

Stof sørger for, at vi holder os i gang

Søvnkernen består overvejende af neuroner, som producerer signalstoffet hypocretin. Et stof, der sørger for at vi kan holde os i gang i løbet af dagen og ikke falder i søvn i utide.

Søvnkerne bliver ramt

Det er præcis denne søvnkerne, som bliver ramt hos narkolepsipatienter, som lider af overdreven træthed om dagen. Man har en hypotese om, at det er patienternes eget immunforsvar, som går til angreb på søvnkernen og står bag søvnforstyrrelserne.

10 millioner skal skaffe mangler

Men man mangler det endelige bevis på, at det virkelig forholder sig sådan. Den virkelighed vil Birgitte Rahbek Kornum lave om på med hjælp fra de 10 millioner kr., som følger med Lundbeckfondens fellowship.

Vil undersøge mekanismer

- Jeg vil undersøge, hvad det er for nogle mekanismer, der er i spil, når nogle af immunforsvarets celler tager fejl, trænger ind i hjernen gennem blodhjernebarrieren og tager livet af søvnkernens nerveceller hos narkolepsipatienter.

Forhåbentlig mere effektiv behandling forude

Det vil gøre os klogere på sygdommens natur, og det kan forhåbentlig på længere sigt føre til en mere effektiv behandling af sygdommen, siger Birgitte Rahbek Kornum, som netop er vendt hjem fra 3-årigt ophold på et af verdens førende søvnlaboratorier på Stanford University.

Egen forskergruppe

Hun vender hjem til Danmark for at etablere sin egen forskergruppe i forskerparken på Glostrup Hospital, hvor hun vil arbejde videre med to vigtige opdagelser, som blev gjort i USA.

To afvigende gener

- Vi har fundet to afvigende gener, som disponerer mennesker for at udvikle narkolepsi. Vi vil undersøge, hvilken rolle disse muterede gener spiller, når immunforsvaret fejlagtigt går til angreb på nerveceller i søvnkernen hos narkolepsipatienter, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Selvdestruktivt immunforsvar

Det er ikke kun narkolepsi, der er mistænkt for at være en autoimmun sygdom. Man ved, at multipel sclerose er det, og ved andre hjernesygdomme som Parkinsons sygdom og skizofreni har man også en mistanke om, at det måske er et selvdestruktivt immunforsvar, der står bag.

Vil kunne hjælpe mange patienter

- Når vi engang forstår reguleringen af hjernens immunforsvar, kan det få stor betydning for forståelsen og behandlingen af en lang række hjernesygdomme. Hvis jeg løser narkolepsiens gåde, vil det kunne hjælpe mange patienter, siger Birgitte Rahbek Kornum og fortsætter:

Elsker detektivarbejdet

- Jeg elsker detektivarbejdet ved forskning. Det med at få de små stykker af puslespillet til at passe sammen. Jeg har altid interesseret mig for hjernen, og hvordan den virker.

Immunforsvaret farligt for hjernen

Immunforsvaret er meget farligt for hjernen, og alligevel går det sjældent så galt som ved narkolepsi. I min nye position vil jeg kunne kombinere min passion for både hjerne og immunforsvar, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Forskning i tæt samarbejde

Birgitte Rahbek Kornum forsker i tæt samarbejde med overlæge Steen Gammeltoft, Klinisk Biokemisk Afsnit, Diagnostisk Afdeling og professor Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin ved Klinisk Neurofysiologisk Afdeling. Hun vil nu ansætte tre-fire videnskabelige medarbejdere for Lundbeckfondens donation, som kommer til at have deres daglige gang i Forskerpark Glostrup ved Glostrup Hospital.

Redaktør