Global Excellence er et godt stempel

Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital vandt Global Excellence 2011. Det har øget det tætte tværfaglige samarbejde mellem forskning og klinik.
Professor og overlæge Michael Kjær fortæller:

Hvad har det betydet for jeres forskningsmiljø at vinde prisen?

Det har været en stor anerkendelse af vores tværfaglige arbejde, hvor både reumatologer, ortopædkirurger og hjerte-lungemedicinere arbejder tæt sammen i et miljø, hvor afstanden mellem forskning og brug i klinikken er meget kort.

Hvordan kommer det patienterne til gode?

I vores klinik får vi mere end 10.000 idrætsskader ind om året. Fordi vi også forsker, finder vi jævnligt nye resultater, som vi kan afprøve i klinikken lang tid før, det bliver udbredt på andre afdelinger, hvor man typisk gør som man plejer, indtil det er sikkert, at der findes en anden behandling.

Hvad har I brugt de 1,5 millioner kroner til?

Forskningsaktiviteter som ikke er en del af standardbehandlingen ved eksempelvis overbelastningsskader i knæene koster ekstra at gennemføre. Det kan pengene hjælpe med at dække. Ellers har vi sat flere unge forskere i gang og til næste år skal vi have et symposium om bindevævsskader.

Har I et samarbejde med erhvervslivet?

Ikke endnu, men vi har mange gode kontakter. Et af vores store projekter er at udvikle nye sener af cellestumper fra patienten, som kan bruges til at erstatte de ødelagte sener. Vi har nu udviklet stærkere sener, som kan holde længere, så vi taler da med erhvervslivet om, hvordan vi kan fremstille det kommercielt, når den tid kommer.

Har I et godt råd til dette års ansøgere af Global Excellence?

Det er altid et plus, hvis man står stærkt på både forskning og klinisk praksis. Global Excellence er et skulderklap fra Region Hovedstaden, og det kan bestemt bruges internationalt, at man har fået stemplet og er blevet anerkendt.

Derfor fik de Global Excellence-prisen

  • Det faglige miljø evner på forbilledlig vis at forbinde forskning, diagnostik og forebyggelse.
  • Deres forskningsarbejde viser brugbarhed af den basale forståelse af bevægeapparatet.
  • Ny viden fra det faglige miljø er en væsentlig faktor for fremtidige demografiske udfordringer og flere kroniske syge.

Foto: Joachim Rode

Redaktør