Hovedstaden stopper brugen af Fælles Medicinkort


Nye potentielle fejlmedicineringer får regionen til at genindføre tidligere procedurer.

Hovedstadens hospitaler stopper brugen af Fælles Medicinkort

Lægerne på Region Hovedstadens hospitaler skal fra i dag registrere deres patienters medicin som de gjorde indtil for fire måneder siden, hvor regionen som den første indførte det Fælles Medicinkort.

National database med medicinhistorik

Det Fælles Medicinkort er en national database over danskernes medicinhistorik, som blandt andet skal sikre den rette behandling uanset hvornår og hvor i landet en dansker bliver indlagt.

Flere kilder til potentiel fejlmedicinering

I fredags konstaterede regionen, at der var risiko for fejlmedicinering af 123 patienter på grund af fejl i overførslen af data fra Fælles Medicinkort til det system (EPM), der håndterer medicinen til patienterne på regionens hospitaler. Kun 2 af de 123 patienter viste sig at have fået fejldoseret potentielt farlig medicin, men gennemgangen af de 123 patientsager afslørede andre typer fejl. Det får nu Region Hovedstaden til at lukke ned for det Fælles Medicinkort på regionens hospitaler.

Patientsikkerheden er det vigtigste

- Vores hospitaler skal nu registrere patienternes medicin, sådan som vi gjorde inden vi indførte det Fælles Medicinkort. Vores erfaringer viser, at der er behov for en omfattende gennemgang af, hvad der sker når systemerne taler sammen, inden Fælles Medicinkort efter planen tages i brug på landsplan i slutningen af 2012. Det går vi nu i gang med sammen med vores leverandører og National Sundheds-it under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Fælles Medicinkort har rigtig mange positive effekter, og vi håber snart at bruge det igen, men patientsikkerheden er det vigtigste, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Medicin kan være givet på forkerte ugedage

De nyopdagede fejl kan medføre, at patienter har taget medicin på forkerte ugedage. Det er også en form for fejlmedicinering, selvom det ikke er den forkerte medicin, fortæller Kurt Espersen, formand for styregruppen for FMK og EPM og hospitalsdirektør i Region Hovedstaden:

Region undersøger stadig antallet af berørte patienter

- Vi ved endnu ikke, hvor mange patienter der kan være berørt. Vi er i gang med et større analysearbejde for at konstatere, hvor omfattende fejlen har været samt om der er patienter, hvor patientsikkerheden er blevet kompromitteret. Det drejer sig udelukkende om patienter, som allerede er blevet udskrevet og er blevet hjemsendt. Disse patienter vil blive kontaktet af deres hospital i det omfang, det er nødvendigt, fortæller Kurt Espersen.

Alvorligt berørte patienter vil blive kontaktet

De patienter, hvor det skønnes nødvendigt, vil blive ringet individuelt op af læger, der vil sikre, at de tager den rigtige medicindosis. Patienterne vil desuden blive spurgt om eventuelle bivirkninger og måske indkaldes til kontrol.


Yderligere oplysninger hos:


  • Svend Hartling, koncerndirektør, Region Hovedstaden, tlf. 40 26 68 87
  • Kurt Espersen, formand for styregruppen for FMK og EPM og hospitalsdirektør i Region Hovedstaden, telefon 21 67 90 21
  • Pressevagten i Region Hovedstaden, mobil 70 20 95 88
Redaktør