​​​​

Hovedstadsregionen samles i et nyt, stærkt kultursamarbejde


For første gang underskrives der nu en kulturaftale mellem regionen, kommunerne og staten.

Øresundsregionen skal rage op i kulturlandskabet

Kulturen skal ud i gaderne, børn og unges kreative kompetencer skal styrkes, der skal afholdes flere store idrætsbegivenheder og Øresundsregionen skal rage op i det europæiske kulturlandskab. Det er nogle af målene, når Region Hovedstaden, 26 kommuner og kulturministeren den 23. januar samles for at underskrive en fælles kulturaftale.

KulturMetropolØresund skal samle hovedstadsregionens kræfter

Aftalen bliver det første forpligtende kultursamarbejde på tværs af hovedstadsregionen. Visionen er, at man på sigt også kan række hånden over Øresund og skabe en samlet kulturmetropol i Øresundsregionen, og derfor bærer aftalen navnet KulturMetropolØresund.

Regionsrådsmedlem Per Seerup Knudsen (S), medlem af styregruppen for KulturMetropolØresund for Region Hovedstaden, glæder sig over det nye, stærke fællesskab.

Kommunegrænser afgør ikke borgernes kulturvalg

- Vi ser meget frem til dette brede kultursamarbejde. Ved at gå sammen i en sammenhængende kulturregion kan vi skabe nye kulturoplevelser til regionens borgere, som én kommune ikke ville kunne tilbyde alene. Hovedstadens borgere søger deres kulturoplevelser, der hvor de findes. Derfor er det helt naturligt, at vi politikere nu dropper tanken om kommunegrænser og i stedet sammen skaber de bedst mulige kulturoplevelser til gavn for alle, siger Per Seerup Knudsen.

Med 26 deltagerkommuner dækker aftalen allerede nu et område på ca. 1,7 millioner borgere, men ambitionen er at udvide samarbejdet til kommunerne i Region Skåne:

Målet er en international kulturmetropol

- Målet med samarbejdet er at skabe en region med kulturel sammenhængskraft og gennemslagskraft, der er kendetegnet ved kulturelt entreprenørskab, engagement og udfoldelseskraft. Vi skal være en international kulturmetropol og sammenligne os med Stockholm, Hamborg og Berlin, med kulturtilbud og kulturoplevelser, der har betydning for alle, der bor og opholder sig i kulturregionen, siger Tom Nielsen, Kulturudvalgsformand i Ballerup Kommune og formand for KulturMetropolØresund

Aftalen bekræftes 23. januar 2012

Aftalen bliver underskrevet den 23. januar i Gjethuset, Gjethusgade 5, 3300 Frederiksværk, kl.15.00-16.00. Kulturminister Uffe Elbæk (R), Formand for styregruppen for KulturMetropolØresund Tom Nielsen (S), regionsrådsmedlem Per Seerup Knudsen (S) og repræsentanter fra alle deltagende kommuner vil være til stede på dagen.


Yderligere oplysninger hos


  • Per Seerup Knudsen, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, tlf. 2081 5262
  • Ketil Folmer Christensen, Kulturaftalesekretariatet, tlf. 2270 6066
  • Astrid Haug, pressechef i Kulturministeriet, tlf. 25 47 21 07
  • Pressevagten, Region Hovedstaden, tlf. 7020 9588
Redaktør