​​​​

Moderne Psykiatrisk akutmodtagelse åbner i Ballerup

Den psykiatriske akutmodtagelse bliver en af landets største og mest moderne.

Nytænkede initiativer

Et unikt nybyggeri inden for psykiatrien med nytænkende initiativer ift. både indretning og organisering.

Byggeri til fremtidens psykiatri

- Vi er rigtig stolte over at kunne indvie denne moderne og flotte akutmodtagelse, der fuldt ud lever op til vores visioner for fremtidens psykiatri. Patienten er i centrum og de fysiske rammer er stimulerende og imødekommende, og der er plads til både individualitet og fællesaktivitet, fortæller direktør i Region Hovedstadens Psykiatri, Martin Lund.

Forebygge selvmordsforsøg

Et gennemgående tema har været sikkerhed, og fællesområder og sengestuer er indrettet med henblik på at sikre både patienter og personale. Der er ingen hasper på vinduerne, badeværelserne er indrettet med vægintegrerede armaturer, dørhængsler er skjult, og skabslåger og lamper har skrå flader; alt sammen for at forebygge selvmordsforsøg.


Personalekontorer og –køkkener har vinduer hele vejen rundt, så der frit udsyn både ind og ud.

Lys og venlig indgang

Indgangen til akutmodtagelsen er lys og venlig og indrettet med glaskunst i grønne farver samt et flot lysindfald fra det centrale trapperum. Glaspartiet bruges som afskærmning ind mod det lukkede afsnit og den særlige indgang, der er lavet til patienter, der ankommer med ambulance eller politi.

 
Billedkunster Peter Holst Henckel har udsmykket indgangen med glaskunst og flyvende papegøjer, der giver liv og energi i det visuelt ellers afdæmpede miljø.

Haver og altaner

I tilknytningen til bygningen er indrettet forskellige haver og altaner med en varieret grad af åbenhed fra halvoffentlige til lukkede opholdsrum.

Den moderne psykiatriske akutmodtagelse

Region Hovedstadens Psykiatri er i gang med en modernisering af de psykiatriske akutmodtagelser. Det sker dels ved ny- og ombygning, og dels gennem et standardiseringsarbejde, hvor ensretning af opgaver og organisering planlægges og implementeres.

Patienten i centrum

Den moderne psykiatriske akutmodtagelse sætter patienten i centrum, sikrer patienten en velorganiseret og professionel velkomst, prioriterer kvalificeret specialvurdering i front, og skærper det organisatoriske samarbejde mellem akut-, senge- og ambulantpsykiatri.

Intensivt og målrettet behandlingsforløb

En stærk faglig akutmodtagelse med integrerede sengepladser i indbydende og tidssvarende rammer er et knudepunkt for behandlingen på de psykiatriske centre. De integrerede senge og den faglige organisering i akutmodtagelsen vil styrke bestræbelserne på at give alle patienter, der henvender sig den bedst mulige behandling gennem et intensivt og målrettet behandlingsforløb.

Ro til arbejdet med patienterne

De integrerede sengepladser i akutmodtagelsen giver samtidig mulighed for, at døgnafsnittene kan få ro til at koncentrere sig om de patienter, der har behov for behandling og støtte i en længere periode.

Den ambulante behandling

Den psykiatriske akutmodtagelse understøtter herudover den ambulante behandling, hvor patienterne er hjemme og fungerer i deres normale hverdag med supplement fra distriktspsykiatri og opsøgende psykiatriske teams.

Patienter og pårørende har givet input

Undervejs i planlægningsfasen har både patienter og pårørende bidraget med input og erfaringer fra oplevelser i den psykiatriske akutmodtagelse. Og medarbejderne har arbejdet med, hvordan patienterne bydes velkommen, hvordan der informeres om ventetid, og hvordan man i det hele taget yder den service, der skal til.

Imødekommenhed er nøgleordet

Også arkitekter og bygherre har lagt vægt på akutmodtagelsens imødekommenhed og venlighed som centrale elementer i byggeriet. I det hele taget har service og imødekommenhed været nøgleord i projektet for alle involverede. Og det er det fortsat, nu hvor personalet glæder sig til at tage akutmodtagelsen i brug.

Højt professionelt niveau

Centerchef Jan Toftholm Andersen fortæller: "En akutmodtagelse er lige præcis det ordet siger - et sted man modtages akut. Det betyder, at vi som professionelle er klar med præcise kliniske vurderinger på højeste professionelle niveau i den alvorlige akutte fase.

Håndsrækning til patienten

Jan Toftholm Andersen fortsætter: "Det betyder også, at vi tager imod et menneske hvor symptomer fra sygdom eller livets forskellige stressfaktorer er blevet mere end den enkelte kan håndtere selv. At tage imod betyder at række hånden frem til et menneske, der netop har brug for en professionel bæredygtig og værdig kontakt med tro på, og håb om bedring af den akutte situation.

Værdig og imødekommende kontakt

"Vi vil som professionelle forpligte os på, at den akutte kliniske vurdering fortsat er skarp og modtagelsen er og forbliver værdig og imødekommende", slutter Jan Toftholm Andersen

 

Psykiatrisk akutmodtagelse i Ballerup åbner for patienter i starten af maj.

Versioneret af Region Hovedstaden

Redaktør