Nu kan liggende patienter igen flyve til og fra Bornholm


Siden marts 2012 har liggende patienter brugt færge og ambulancer, når de skulle rejse til og fra Bornholm. Nu er en løsning på plads og flytransporten er igen på vingerne.

En løsning for transport af patienter til og fra Bornholm er netop kommet på plads.

Fra og med mandag i denne uge har liggende patienter nemlig kunnet transporteres med fly til og fra Bornholm.

Bedre vilkår for patienter

Det vil i mange tilfælde ifølge Region Hovedstaden betyde bedre vilkår for både patienter og personale, og ikke mindst en mindre ressourcekrævende transport end færge og ambulance, der siden marts 2012 har været de eneste alternativer til transport af liggende patienter.

Selskab gik konkurs

Problemerne med flytransporten begyndte, da Arbejdstilsynet i marts 2012 gav Falck A/S på Bornholm et påbud om at sikre en mere forsvarlig måde at håndtere patienterne på.

Siden gik flyselskabet Cimber Sterling A/S konkurs, og DAT A/S overtog regionens befordring af patienter med fly. Dog i første omgang kun de siddende patienter.

Fleksibel løsning på plads

Nu lyder meldingen fra Region Hovedstaden, at brikkerne er faldet på plads.

- Vi er glade for, at bornholmerne igen kan få mulighed for en tryg transport af de liggende patienter. Det har været vigtigt for os at finde en løsning, der først og fremmest tager hensyn til borgerne, som er fleksibel og som er inden for fornuftige økonomiske rammer, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden, Morten Rand Jensen.

En sundhedsfaglig god løsning

Han henviser til, at Flyselskabet DAT A/S har ventet på godkendelse fra Trafikstyrelsen for at få lov til at installere det nødvendige udstyr på deres rutefly, så de kunne påtage sig opgaven.

Nu har DAT A/S fået godkendelsen og givet et tilbud til Region Hovedstaden, som direktionen og Bornholms Hospital er enige om lever op til de sundhedsfaglige og økonomiske krav.

Lever op til Arbejdstilsynets krav

DAT A/S har desuden meddelt, at flyselskabet er enig med Falck om, at den ny løsning til håndtering af patienter lever op til Arbejdstilsynets krav.

- Dermed er de sidste forhindringer væk og konkret betyder det at det fra og med mandag i denne har været muligt at tilbyde flytransport af liggende patienter til og fra Bornholm. Og det er vi selvfølgelig tilfredse med, slutter Morten Rand Jensen.
 

Fakta

  • Region Hovedstaden understreger, at der også efter den ny løsning fortsat vil være situationer, hvor transport af liggende patienter ud fra en sundhedsfaglig vurdering bør foregå med ambulance og færge.
  • Flytransporten omfatter ikke akutte og livstruende situationer. Disse gennemføres som en akut helikopterflyvning i samarbejde med forsvaret. 
  • Når en patient skal transporteres til eller fra Bornholm vil der være et 24 timers bestillingsvindue. Et fly bliver i løbet af de 24 timer klargjort til patienttransport i Kastrup Lufthavn. Afgang sker herefter fra Kastrup kl. 8.45. Disse afgange vil også blive anvendt som patienttransporter mod Bornholm. Afgang fra Rønne Lufthavn mod Kastrup finder sted kl. 10.30.
  • Der kan også bookes liggende transporter i weekenden.

Yderligere oplysninger

  • Koncerndirektør i Region Hovedstaden, Morten Rand Jensen, tlf. 38 66 50 04
  • Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88

 

Redaktør