​​​​​​​

Region Hovedstaden vil skaffe 2.500 praktikpladser på tre år


Ny regional praktikpladssatsning skal øge de unges interesse for erhvervsskolerne.

Over 13.000 unge i hovedstaden har søgt ind på HF eller gymnasiet

Det er en ny rekord, som umiddelbart lover godt for Region Hovedstadens målsætning om, at 95 % af de unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015. I dag er tallet 88 %.

De unge svigter erhvervsuddannelserne

Alligevel er Marianne Stendell (A), formand for regionens udvalg for fremtidens uddannelse og forskning, bekymret for tendensen:

Praktikpladser mangler

- Gymnasiet ses af de unge som det sikre kort, hvorimod de oplever en større usikkerhed omkring erhvervsskolerne. Det skyldes blandt andet, at der stadig mangler mange praktikpladser i hovedstadsområdet. Jeg kan godt forstå, at mange unge ikke tør vælge en erhvervsuddannelse, hvis de ikke ved, om de er sikret en praktikplads. Derfor gør vi noget ved manglen nu og her, siger Marianne Stendell.

Ny regional praktikpladssatsning skal skabe praktikpladser

1. juni skyder Region Hovedstaden derfor sammen med bl.a. regionens erhvervsskoler en regional praktikpladssatsning i gang, hvis primære formål er at skabe 2500 nye praktikpladser i Region Hovedstaden inden 2016. Aktuelle tal viser, at der mangler omkring 3000 praktikpladser, men tallet varierer henover året.

Succes med praktikkampagne i 2010

Hvordan praktikpladssatsningen konkret skal nå målsætningen, er der ved at blive lagt en plan for. Den kommer dog til at stå på skuldrene af erfaringer fra Region Hovedstadens praktikpladskampagne fra 2010, som på et halvt år skaffede 587 praktikpladser, hvoraf de 180 var i virksomheder der ikke tidligere havde haft elever og lærlinge.

Flere virksomheder skal tage unge ind

- Kampagnen viste os, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i at opsøge helt nye virksomheder og i at optimere erhvervsskolernes praktikpladsopsøgende arbejde. Den viden skal vi have systematiseret og spredt ud til erhvervsskolerne, men også til jobcentre og Ungdommens Uddannelsesvejledning, siger Marianne Stendell.

Regional udviklingsplan stiller skarpt på problemet

Region Hovedstaden har i øjeblikket en regional udviklingsplan i høring, hvor uddannelse spiller en central rolle. I udviklingsplanen er der fokus på, hvordan vi udruster regionens unge med de faglige, akademiske og innovative kompetencer, som efterspørges i det private og offentlige erhvervsliv. Udover større sikkerhed for praktikpladser anbefaler udviklingsplanen en styrket vejledning til erhvervsuddannelserne, så flere unge vælger rigtigt første gang.

På erhvervsuddannelserne har en tredjedel af de studerende i dag tidligere påbegyndt en anden ungdoms- eller erhvervsuddannelse.

Hvordan skaber vi praktikpladser til alle på erhvervsuddannelserne?

Giv idéstafetten videre til regionspolitikerne nedenfor. Redaktør