Historisk løft til forskning i Region Hovedstaden

Forskningen i Region Hovedstaden kan se frem til en kæmpebevilling på 39 mio. kroner fra EU. Det bliver tre projekter på Rigshospitalet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, som modtager millionerne.
Stamcellebehandling af hjertepatienter. Telemedicin til mennesker med gigt. Og hjælp til mennesker, der skal vedligeholde et vægttab.
 
Tre europæiske og banebrydende forskningsprojekter, der alle bliver ledet i Region Hovedstaden, modtager nu en stor økonomisk indsprøjtning fra EU. Ud af et samlet beløb på 113 mio. kroner, som EU støtter de tre projekter med, går der nemlig 39 mio. kroner direkte til Rigshospitalet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Dermed er der tale om lidt af et historisk løft af hovedstadsregionens forskning, understreger formanden for Erhvervs og vækstudvalget i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S).

- De tre projekter er alle ledet i Region Hovedstaden, så jeg ser selvfølgelig de her penge som et klokkeklart signal fra EU og omverdenen om, at forskningen på vores hospitaler tilhører den absolutte verdensklasse. Og så synes jeg det er et stort skulderklap til vores mange dygtige forskere, siger Lars Gaardhøj og kalder pengene for en gedigen økonomisk saltvandsindsprøjtning til Region Hovedstaden.

- Pengene sætter fokus på Region Hovedstaden og vores brand Copenhagen, som en international metropol med førende forskning. Det tiltrækker arbejdskraft og udvikler vores region. Derfor er det også noget resten af landet kan glæde sig over, fordi vi ved, at vækst i hovedstadsregionen også skaber vækst i andre regioner. Så ærligt talt kan jeg ikke rigtigt få armene ned lige nu, siger Lars Gaardhøj.

EU ønsker vækst

De mange millioner til forskningen i Region Hovedstaden kommer fra EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation, Horizon2020, Der er tale om EU’s største forsknings- og innovationspulje til dato på 592 mia. kroner, som alle skal udmøntes i løbet af de næste seks år.

EU håber, at de mange milliarder bidrager til at sparke væksten i gang i EU, skabe jobs og fremme forskning og ikke mindst gøre det lettere for offentlige og private virksomheder at samarbejde om innovative løsninger.

De tre forskningsprojekter, som har modtaget de mange EU-millioner, inddrager alle private virksomheder i samarbejdet.


FAKTA: Her er de tre projekter, der er ledet af hospitaler i Region Hovedstaden:


• Projektet ’SCIENCE’ handler om en ny metode til at dyrke stamceller fra raske donorers fedtvæv. Målet er, at den dansk-udviklede stamcellebehandling af patienter med svær kronisk hjertesvigt bliver et standardtilbud i Europa i løbet af fem år.

• I projektet ’ELECTOR’ er det målet at skabe en såkaldt eHealth platform, hvor man fra afstand kan monitorere mennesker med gigt. Løsningen er langt mere omkostningseffektiv end i dag og vil på sigt kunne udbredes til andre sygdomme.
 
• Projektet ”NoHoW” vil skabe en værktøjskasse, der samler de mest lovende videnskabelige teknikker til at vedligeholde vægttab.

Yderligere oplysninger

• Formand for Erhvervs- og vækstudvalget i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, tlf. 28 92 25 98

• Pressevagten i Region Hovedstaden tlf. 70 20 95 88

Redaktør