Hitachi skal udvikle Big Data platform for hovedstaden

Big Data skal skabe job og gøre livet lettere og billigere for borgerne i hovedstaden. Derfor vil den japanske teknologi-gigant Hitachi nu udvikle en Big Data-platform i samarbejde med Københavns Kommune og Region Hovedstaden.
Danmark har en stærk position, når det gælder om at gøre data tilgængelig, og vi er med helt fremme, når det gælder om at indsamle og lagre data. Det skal der nu drages fordel af, når Københavns Kommune, Region Hovedstaden og teknologi-giganten Hitachi etablerer en Big Data-platform i foråret 2015.

De enorme datamængder kan bl.a. bruges til at løse offentlige udfordringer inden for klima og miljø, trafik og velfærdsløsninger. Platformen skaber desuden helt nye forretningsmuligheder for hovedstadens virksomheder for fx at udvikle apps og andre teknologiske løsninger ud fra Big Data.

Big Data skaber vækst

- I København er vi i front, når det handler om at skabe bæredygtige, højteknologiske løsninger. Med den nye Big Data-platform får borgere og virksomheder adgang til informationer, der bl.a. kan skabe nye, teknologiske løsninger. Fx udvikles der apps om energibesparelse og mobilitet rettet mod virksomheder og borgere. De innovative løsninger kan samtidig være med til at skabe vækst og job i København, siger overborgmester Frank Jensen (S).

- Med den nye platform kan vi samle vores mange informationer om energi, miljø og trafik, så det bliver lettere for virksomheder at kombinere data på nye måder og dermed udvikle nye og smarte løsninger for eksempelvis energispild. Platformen er derfor et godt eksempel på, at vi kan rigtig meget, når det offentlige og private arbejder sammen, siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Hitachi er meget glade for at indlede et tæt samarbejde med Københavns Kommune, Region Hovedstaden samt vores partnere. København er en innovativ og fremadskuende by, som er inspirationskilde til andre storbyer i verden. Særligt vil kombinationen af offentlige og private data i en Big Data digital infrastruktur gøre det muligt at udvikle unikke applikationer, der giver fordele for borgere, virksomheder og Københavns Kommune. Endvidere er det vores forventning at SmartCopenhagen løsningen kan bidrage til at opnå CO2 neutralitet som er byens målsætning for 2025, siger Hans Lindeman, Senior Vice President, Hitachi Consulting.

First mover fordel

Det er et forholdsvis nyt marked at udnytte kombinationen af offentlige og private virksomheders data til kommercielle succeser, og der er derfor store muligheder for at være blandt de første til at skabe et system, som kan udnytte potentialet.

Hitachi skal nu i dialog med andre virksomheder for at få data til platformen. Hitachi vil i første omgang udvikle to apps om energibesparelse og mobilitet med brug af Big Data rettet mod virksomheder og borgere.

Københavns Kommune afsatte i budgetaftalen for 2014 fire millioner kroner til støtte af opbygningen af en Big Data-platform, og Region Hovedstaden supplerede det beløb med yderligere fem millioner kroner. Realdania har finansieret selve udbudsprocessen, som CLEAN har været ansvarlig for. Kontrakten forventes underskrevet i næste uge.

Data vil være anonymiserede og vil blive indsamlet efter gældende dansk lovgivning. Big Data-platformen vil ikke indeholde personfølsomme oplysninger.
Redaktør