Læger skal have kørekort først, før de må undersøge og operere patienter

Region Hovedstaden indfører som det første sundhedsvæsen i verden obligatorisk træning på alle specialer på dukker og computere for læger under speciallægeuddannelse
At føre en slange ned i luftrøret på en patient er en øvelse, der kræver både træning og en sikker hånd, for det er ikke helt uden ubehag for patienten, hvis lægen ikke har prøvet det før.

Som regel foregår den type træning direkte på en patient under supervision af en mere erfaren læge – den såkaldte mesterlære, men nu skal lægerne i Region Hovedstaden have certifikat på, at de har øvet sig på en dukke eller en computer, før de møder patienten første gang.

Region Hovedstaden indfører nu, som det første sundhedsvæsen i verden, obligatorisk simulationsbaseret træning på alle specialer. I praksis svarer det til, at piloter, der skal lære at flyve, øver sig mange gange i en flysimulator, inden de får lov til at flyve selv.

Computer eller en dukke

Oversat til lægeverdenen skal lægen f.eks. øve en kikkertundersøgelse eller en operation på en simulator, der kan have form som en mekanisk menneskelignende dukke eller 3D-baseret computer, hvor skærmbilledet forestiller de indre organer, hvor patienten skal opereres. Det kan f.eks. give mulighed for at øve sig i 20 forskellige scenarier, der forestiller det indre af maven.

-Det vil tage flere måneder at øve sig på det samme antal patienter, og det skaber tryghed for både patient og læge, når lægen har prøvet en lignende situation, før han eller hun f.eks. skal udføre en teknisk avanceret procedure på en patient for første gang, siger Torben Schroeder, professor og leder af Simulationscenteret ved Center for Klinisk Uddannelse på Rigshospitalet.

Han påpeger, at man efterhånden har fået rigtig mange simulatorer og dermed kan øve sig i de fleste lægefaglige specialer.

Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over, at læger under uddannelse nu får mulighed for at få papir på deres lægefaglige kompetencer, før de skærer i patienter.

- Det er en win-win situation for alle parter. Ikke mindst for patienten, som må føle sig langt mere tryg, når lægen f.eks. har prøvet operationen 50 gange i en simulator. Vi kan godt være stolte over, at Danmarks største sundhedsvæsen i Region Hovedstaden er blevet så avanceret, at vi fremover kan garantere over for patienten, at lægen har trænet først. Jeg er sikker på, at det vil give genlyd ude i verden og tiltrække nye lægekandidater, lyder det fra regionsrådsformanden.

Fakta

• Region Hovedstaden har et velfungerende simulationscenter på Rigshospitalet, hvor læger under deres speciallægeuddannelse træner i at udføre teknisk avancerede procedurer f.eks. kikkert-undersøgelser og operationer.

• Undervisningen varetages af erfarne speciallæger og består overvejende af aktiv, hands-on træning på computerbaserede simulatorer, dukker og dyreorganer.

• I dag træner ca. 20 pct. af læger under speciallægeuddannelse i Region Hovedstaden i Simulationscentret. Nationalt er tallet noget lavere og der samarbejdes om udviklingen.

• Implementeringen af obligatorisk simulationsbaseret træning af teknisk avancerede procedurer vil foregå trinvist i de kommende år. Der er en række procedurer, som særligt egner sig som satsningsområder for simulationsbaseret træning og certificering, eksempelvis kikkertundersøgelse af lungerne, operation efter hoftebrud og operation for grå stær.

Der skal udstedes mere end 1.000 ”kørekort” til læger årligt.


Yderligere oplysninger:

​• Pressevagten i Region Hovedstaden på tlf. 70 20 95 88.
Redaktør