Transitorienteret byudvikling
Transitorienteret byudvikling dækker over en helhedsorienteret tilgang til udvikling af trafikale knudepunkter, hvor man ikke kun kigger på stationers udformning og placering, men også inddrager de omkringliggende boliger, erhverv og institutioner i både planlægning og finansiering af knudepunktets funktioner og kvaliteter.
Region Hovedstaden har gennemført et udviklingsprojekt med titlen "Transitorienteret byudvikling omkring kollektive transportknudepunkter i hovedstadsområdet". Resultatet er en værktøjskasse bestående af 3 dele: En eksempel- og erfaringssamling, en guide og ideoplæg for 5 stationer, der har arbejdet med metoden. Læs mere og hent alle dele nedenfor.
Transitorienteret byudvikling – eksempler og erfaringer
Begrebet transitorienteret byudvikling er beskrevet i en kortfattet forståelsesramme i eksempelsamlingen, som du finder i dokumentet nedenfor. Her er der konkrete eksempler fra ind- og udland, hvordan man kan udvikle et trafikalt knudepunkt gennem eksempler på involvering af offentlige/private interessenter, finansiering samt passagereffekter i den kollektive transport.
Læs eksempelsamlingen om transitorienteret byudvikling
Screeningsguide – transportknudepunkter og byrum
Guiden nedenfor kan bruges til at gennemgå et knudepunkt ud fra effektivitet, brugervenlighed og kvalitet i forhold til både selve knudepunktet og dets kobling til det omkringliggende byrum. Guiden hjælper til at fælles forståelse af muligheder og udfordringer mellem forskellige interessenter – fx kommune, trafikselskab, infrastrukturejer, private developere, rejsende m.fl.
Læs TOB Guiden
Idéoplæg for transitorienteret byudvikling omkring udvalgte stationer i hovedstadsområdet
Idéoplæggene er udviklet i tæt samarbejde med kommunerne og lokale interessenter i – Helsingør, Hillerød, Herlev, Høje-Taastrup og Vallensbæk.
I alle eksempler gælder at ny infrastruktur vil forandre stationen og ændre passagerstrømmene. Ideoplægget giver konkrete eksempler på udfordringer og muligheder for mere effektive knudepunkter, med fokus på brugervenlighed og kvalitet både på selve skiftestedet og i sammenhæng med det omgivende byrum.
Idéoplæggene kan desuden fungere som inspiration til andre transitorienterede byudviklingsinitiativer ved stationer i resten hovedstadsområdet og andre landsdele.


Ideoplæg for Hillerød Station
Ideoplæg for Herlev Station
Ideoplæg for Vallensbæk Station
Ideoplæg for Høje Taastrup Station
Ideoplæg for Helsingør Station