Copenhagen Skills (2015)

​Skills er en indsats mellem regionens erhvervsskoler, UU-centre og Region Hovestaden, der skal sikre systematisk introduktion til erhvervsuddannelserne for 7.-10. klasser i folkeskolen.

Over 14000 af hovedstadsregionens ottendeklasseelever har været på introdage på erhvervsskoler her i efteråret og mange af dem deltog efterfølgende i Copenhagens Skills uddannelsesevent. Udskolingselever, lærere og forældre fra hele Region Hovedstaden var inviteret til uddannelseseventen i Bella Center 22-24. oktober. I alt 25.000 besøgende kiggede forbi, hvor elever kunne teste deres skills ved at prøve fag og dyste i stafetter mod andre unge - og opleve lærlinge og elever fra erhvervsskolerne, demonstrere skills i verdensklasse. 

Julius vandt en flot 1. plads til Copenhagen Skills

18-årige Julius Ambus demonstrerede skills i disciplinen flisemurer ved Copenhagen Skills i Bella Center i oktober. Den regionale ungeenhed havde en snak med ham om hans strategi og drømme for fremtiden.

Jeg havde en anden taktik end de andre

"Lørdag havde vi fire timer til at gøre arbejdet færdigt, og jeg havde jeg ikke sat nogle fliser op på væggen fredag. De andre gik og spurgte, om jeg ikke snart skulle i gang, men jeg havde en anden taktik. Jeg skar ALT og satte det hele op på én gang. Fliser er jo ikke altid kvadratiske, og derfor er det rart at kunne bevæge det lidt, så det ikke bliver skævt." Julius fortæller følgende om sin oplevelse af at være med i mesterskaberne: "Det var super sjovt, intenst og hårdt og stressende at være med." Julius har allerede gjort sig tanker om, hvordan han vil forberede sig til DM i Fredericia: "Der er ikke noget med, hvor meget man vil træne. Det handler om, hvor meget man vil gi' sig. Så vi stiler virkelig efter at få førstepladsen - det skal vi sgu ha´."

Jeg er stolt over mit fag

Der var ingen tøven, da vi spurgte Julius, hvorfor han havde valgt at blive murer; "Det er et spændende og vigtigt erhverv, kan man sige. Vi bygger huse. Vi bygger noget, der kommer til at være der i hundredvis af år. Noget man kan se - og noget man kan være stolt af. Når man bliver gammel, kan man køre forbi og sige: Dét har jeg bygget, og dét har jeg bygget. Der bor en familie inde i det hus, jeg har bygget. Det er bare en fed følelse. Og pengene, frisk luft og dét, at man får rørt sig har været min motivation. Man får lov til at bruge sin krop." 

En moden og målrettet murer

Efter interviewet med Julius er vi ikke i tvivl om, at Julius både er målrettet og meget bevidst om, hvad han vil bruge sin uddannelse til. Han har både styr på, hvad han kommer til at tjene som udlært og hvor han vil søge hen, når svendebrevet er i hånden. Vi går derfra lettere overraskede og imponerede over at have talt med en 18 årig, der er så afklaret omkring sin fremtidige arbejdssituation. Vi sender Julius afsted med lykønskninger og glæder os til at følge alle de unge kandidater ved DM i Skills i Fredericia 4-6. februar 2016.

Klik her og læs mere om Copenhagen Skills eller SkillsDenmark.

 Kontaktoplysninger til copenhagen skills

Gitte With: Projektleder, Erhvervsskolerne, Region Hovedstaden. Mobil: 21 46 54 79 / E-mail: gwi@kts.dk

Jannie Gade Nielsen: Projektleder, Region Hovedstaden. Mobil: 26 10 68 59 / E-mail: jannie.gade.nielsen.01@regionh.dk

Redaktør