Interesse for murerfaget i Nordsjælland

Over hele landet bliver murersvende en mangelvare inden for få år, og tilslutningen til mureruddannelsen er historisk lav. Fra 2007 til 2014 er der sket cirka en halvering af antallet af udlærte elever. I 2017 vil der være omkring 330 udlærte murersvende på nationalt plan, mens tallet skal være 600 om året for at matche afgangen.

​Praktikpladssituationen for murerfager afspejler vores nationaløkonomi, forklarer uddannelsesleder Thomas Torup fra Erhvervsskolen Nordsjælland. "De sidste 5 år har det været sløvt og med mange halve hold. Men nu kan vi mærke, at der sker noget, og vi satser på at køre optag hver 10 uge," fortæller Thomas Torup. I januar begyndte 24 elever på mureruddannelsen på Esnord, så Esnord mærker en større interesse for murerfaget, men understreger, at de har brug for flere elever for at kunne matche efterspørgslen på murerlærlinge.

Korte aftaler overhaler ordinære uddannelsesaftaler

Evalueringsinstituttet EVA har offentliggjort en evaluering af pratikcentre, der påpeger et øget brug af delaftaler og korte aftaler inden for byggebranchen (EVA 2016). På træfagenes byggeuddannelser og elektrikeruddannelserne bliver der indgået flere korte aftaler og delaftaler end ordinære uddannelsesaftaler i 2014 og 2015. I dag er der 979 igangværende uddannelsesaftaler inden for murerfaget, hvoraf 277 af dem er korte aftaler.

Læs EVA's pratikcenter rapport her.

Forudsætningen for elevtilgang er praktikpladsgaranti

Ifølge Morten Rasmussen fra Murerfagets Uddannelsesudvalg er det største problem at for få virksomheder tilbyder praktikpladser. På murernes landsmøde i oktober 2015 fortalte Morten Rasmussen, at der er 256 murerlærlinge uden en uddannelsesaftale. Derfor opfordrer han virksomheder til at tilbyde ordinære uddannelsesaftaler. Siden 2007 er der sket over en fordobling af antal skolepraktikelever inden for murerfaget på landsplan, og hvis der kan stilles en praktikplads i udsigt, vil flere unge vælge murerfaget, mener Morten Rasmussen

Bedre med delaftaler end ingen aftale

Hans Henrik Tonsberg, som er faglærer på mureruddannelsen på Esnord, fortæller, at han kun har to elever i SKP lige nu og næsten ugentligt bliver kontaktet af mestre, som vil have de unge i lære. "Selvfølgelig er de lange aftaler mest optimale for de unge, men for de små mestre, som ikke kan forudse om de har arbejde et år frem i tiden, er det godt med den fleksibilitet, der er i delaftaler," fortæller Hans Henrik Tonsberg. "For mig at se er delaftaler bedre end ingen aftaler, og hvis en ung kommer hos flere forskellige mestre, kan det være en fordel i forhold til at nå alle delmål. Hvis en mester eller større entreprenør primært har flisemureropgaver, kommer den unge jo ikke til at arbejde med tagsten eller mursten," forklarer Hans Henrik Tonsberg. Der er således flere positive tendenser at spore i Nordsjælland ved et af de fag, hvor der allerede er identificeret stor efterspørgsel på faglært arbejdskraft.

Redaktør