Økonomi og elbiler

Læs mere om økonomien ved ejerskab og drift af elbiler.​

​​

​Driftsomkostninger for elbiler

Driftsomkostningerne er lavere på en elbil end på en konventionel bil. Strøm er billigere som drivmiddel og energieffektiviteten er væsentlig højere på en elbil. Hvis man eksempelvis sammenligner drivmiddelomkostninger for Volkswagen up modellen, som findes både i en benzin og elektrisk udgave så er det 50 procent dyrere, at køre i en benzin udgave end i den elektriske variant.

Vedligeholdelse af elbiler

En elbil kan syntes mere teknisk avanceret end en brændstofbaseret bil, men fakta er at en elmotor er en simplere konstruktion end en forbrændingsmotor. En elbil har færre sliddele og er uden udstødning, katalysator, olie og oliefilter, samt tandrem. Service og vedligeholdelse er derfor som udgangspunkt billigere.

Forsikring​ af elbiler

En elbil kan forsikres på samme måde som enhver anden bil. Forsikringsselskabet Tryg har erfaret, at elbiler udgør en lavere risiko end gennemsnittet. Det betyder at forsikring til elbiler tilbydes til en lavere præmie end for tilsvarende benzin- og dieseldrevne biler. Den lavere pris har ikke indflydelse på forsikringens kvalitet.

Beregn prisen hos Tryg

T​otaløkonomi
I vurderingen af prisen på hvad et bilejerskab koster, er det relevant at vurdere de samlede omkostninger i hele ejerskabsperioden. Totalomkostningerne for en elbil er afhængig af de samme faktorer, som for en benzin- eller dieseldreven bil; anskaffelsespris og løbende driftsomkostninger, herunder service og vedligeholdelse, forsikring, samt bilens gensalgsværdi. 

Afskrivninger og gensalgsværdi er den væsentligste faktor og det der har størst betydning for den samlede økonomi for et bilejerskab uanset om det er en benzinbil eller en elbil. Der er omfattende historik og erfaring med hvad konventionelle biler er værd ved gensalg, selvom ingen kender svaret før bilen sælges. For elbiler er gensalgspriser vanskeligere at vurdere, idet der er mange forhold der kan spille ind og gøre en forskel, afgiftsændringer, teknologisk udvikling og fremtidig efterspørgsel. Men med stigende afgifter og brændstofpriser, samt større bevidsthed om elbilers mange fordele, taler til elbilernes fordel.

Budgetsikkerhed

Ønskes biløkonomien i faste rammer med præcise tal for hvad elbilen koster i ejerskab over hele perioden, er et alternativ til køb, at lease bilen. Ved operationel leasing betales et fast månedligt beløb der dækker alle udgifter. Efter endt leasingperiode returneres bilen. Leasingselskabet indestår for bilens restværdi og påtager sig dermed risikoen. 

​​
Redaktør