Alarm i bælte skal forebygge fald fra kørestol

​Patienter på neurologiske og geriatriske afdelinger må ikke rejse sig fra deres kørestol og falde. Men hvordan forebygger man fald fra kørestol, hvis man ikke kan anvende en sele i stolen eller faste vagter på faldtruede patienter? VihTek og neurologiske afdelinger på Rigshospitalet har gennem en årrække ledt efter en anvendelig løsning. 

Vent...
Dekorativt billede

Sammen med Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/Traumatisk Hjerneskade ved Rigshospitalet brugertester VihTek to bæltealarmer i sommeren 2020. De drejer sig om to bæltealarmer fra den amerikanske virksomhed AliMed. Bælterne giver en alarm, når de bliver åbnet. Dermed kan personalet høre, at en patient er på vej ud af sin kørestol, og kan komme vedkommende til hjælp.

Bæltealarmen består af et hoftebælte med velcrolukning koblet til en alarm. Alarmen monteres bag på kørestolen. Bæltet skal erstatte fast vagt til nogle af de patienter, der er i risiko for at rejse sig og falde fra deres kørestol. Den er samtidig et alternativ til fx Y-seler, som patienterne ikke kan åbne og dermed kommer til at fungere som en fiksering af patienten, hvilket ikke er tilladt.

Som en del af projektet har VihTek gennemført en afdækning af bælter koblet til en alarm. Se resultatet her.

VihTek ønsker at have overblik over forskellige løsninger til faldforebyggelse. Kontakt Anne Marie Berg, hvis du har kendskab til en teknologisk løsning, der kan anvendes til alarmering og forebyggelse af fald fra kørestol. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor