Nye teknologier skal forebygge fald på neurologiske afdelinger

​Fredag den 12. august samlede VihTek personale fra neurologiske hospitalsafdelinger i Region Hovedstaden til en demonstration af faldforebyggende teknologier. Interessen for løsningerne var meget positiv og VihTek vil derfor nu teste løsningerne i samarbejde med forskellige neurologiske afdelinger.

Fredag den 12. august 2016 holdt VihTek en demonstration af faldforebyggende teknologier for personale på neurologiske afdelinger. Demonstrationen er et resultat af et samarbejde, hvor Neurologisk Klinik på Rigshospitalet Glostrup og VihTek igennem det seneste halve år har beskæftiget sig med teknologier, der kan forhindre fald på hospitalet.

Man har på Neurologisk Klinik arbejdet med faldforebyggelse siden 2012 med det resultat, at antallet af UTH-er (utilsigtede hændelser) på fald er reduceret med mere end 60 %. Ambitionen er at reducere antallet af fald yderligere, samt at finde en løsning, der er billigere og lige så effektiv som at sætte en fast vagt til at overvåge faldtruede patienter 24 timer i døgnet, som man gør i dag.

"Den patientgruppe, jeg arbejder med, er i særlig risiko for at falde. Derfor er jeg altid på udkig efter løsninger, der kan reducere antallet af fald," forklarede afdelingsfysioterapeut Marianne Telling Nielsen fra Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering og Traumatisk Hjerneskade om sin motivation for at deltage i demonstrationen.

Teknologier til faldforebyggelse

Tre virksomheder deltog i demonstrationen og viste deres produkter frem for det kliniske personale. To af produkterne var alarmer til seng og/eller kørestol. Denne type teknologier skal med tiden erstatte brugen af fast vagt på nogle af de faldtruede patienter. Den sidste virksomhed fremviste kædedyner og andre løsninger, der kan berolige urolige patienter.

Demonstrationerne gav anledning til god dialog mellem klinikere og virksomheder fx om udviklingspotentialet i produkterne.

"Når jeg taler med det kliniske personale om produkterne, får jeg uvurderlig indsigt i, hvordan de fungerer i praksis. Det er en forudsætning for, at vi kan udvikle produkterne til at løse de konkrete behov, man har på afdelingerne," sagde salgschef, fysioterapeut Martin Fog Thomsen fra virksomheden Langhøj Live efter demonstrationen.

Interessen for teknologierne er særdeles positiv. Derfor vil VihTek få flere af løsningerne hjem og teste dem på de kliniske afdelinger i den kommende tid.

Vil du vide mere?

VihTek planlægger at holde flere tematiske demonstrationer og workshops. Er du ansat i Region Hovedstaden og interesseret i at deltage, eller har du ideer til temaer for fremtidige demonstrationer, kan du kontakte udviklingskonsulent Anne Marie Berg.

Er du interesseret i teknologier til faldforebyggelse, kan du læse resultatet af VihTeks research (februar 2016). Du er også velkommen til at kontakte udviklingskonsulent Anne Marie Berg og høre mere om VihTeks arbejde med faldforebyggelse.

Redaktør