Test af sansestimulerende dyner i Neurologisk Klinik

Neurologisk Klinik, Rigshospitalet Glostrup har testet kædedyner med det formål at finde en løsning, der kan give patienterne sansestimulation og beroligelse fx i forbindelse med søvn.
Kædedyner er sansestimulerende tyngdedyner, som skal give taktile stimuli til brugeren, skabe kropsafgrænsning og virke beroligende. Tyngden kommer fra kæder, der er syet ind i dynen. Dynerne findes i forskellig størrelse, polsting og tyngde – og er i denne test leveret af virksomheden Zibo Athene.

Patienter indlagt med neurologiske lidelser kan opleve søvnbesvær, forstyrret søvn og rystelser. De kan være urolige eller have agiteret adfærd og andre følgevirkninger af deres lidelser. Personalet på de neurologiske afdelinger er derfor altid på udkig efter løsninger til at afhjælpe eller lindre disse symptomer og ubehag.

I et år har Klinik for Ergo- og Fysioterapi, Apopleksienheden, Neurologisk Klinik, Rigshospitalet Glostrup og VihTek samarbejdet om implementering og test af kædedyner som én løsning til at dæmpe patienternes følgevirkninger af de neurologiske lidelser. Læs evalueringen her.

Erfaringerne med de sansestimulerende dyner er, at de patienter, der finder den bekvem, finder ro, får længere søvnperioder og mere uforstyrret søvn. Til gengæld er det ikke alle patienter, der finder den tunge dyne behagelig.

Dynerne er i dag fuldt implementeret på hospitalet og indgår som ét af flere beroligende hjælpemidler til patienter i Neurologisk Klinik.

Se flere sansestimulerende dyner og tæpper på hjælpemiddelbasenhttps://hmi-basen.dk/r4x.asp?linktype=iso&linkinfo=04360902

Redaktør