[AFSLUTTET] Brugertest af alarm til forebyggelse af fald ud af stol

Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/Traumatisk Hjerneskade ved Rigshospitalet brugertester to bæltealarmer i sommeren 2020. I arbejdet er der fokus på forskellige brugeres perspektiv på løsningen.

Om projektet

I løbet af sommeren 2020 brugertester Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering/Traumatisk Hjerneskade to bæltealarmer fra den amerikanske virksomhed AliMed i samarbejde med VihTek. Bælterne giver en alarm, når de bliver åbnet, så personalet kan høre, at en patient er på vej ud af sin kørestol, og kan komme vedkommende til hjælp.

Bæltealarmen består af et hoftebælte med velcrolukning koblet til en alarm. Alarmen monteres bag på kørestolen. Det skal erstatte fast vagt til nogle af de patienter, der er i risiko for at rejse sig og falde fra deres kørestol, og er et alternativ til fx Y-seler, som patienterne ikke kan åbne og dermed kommer til at fungere som en fiksering af patienten, hvilket ikke er tilladt.

I brugertesten vil der være vægt på brugerperspektiver.
  • For hvilke patienter er bæltet et relevant faldforebyggende tiltag?
  • Hvornår og hvordan skal bæltet bruges?
  • Hvordan reagerer patienterne på bæltealarmen?
  • Hvordan oplever personalet at anvende bæltealarmen?
Som en del af projektet har VihTek gennemført en afdækning af bælter koblet til en alarm. Se resultatet her.

VihTek ønsker at have overblik over forskellige løsninger til faldforebyggelse. Kontakt Anne Marie Berg, hvis du har kendskab til en teknologisk løsning, der kan anvendes til alarmering og forebyggelse af fald fra kørestol.

Formål

Formålet med brugertesten er at undersøge, om bæltealarmen er en relevant faldforebyggende løsning at anvende i afdelingen.

Samarbejdspartner

Projektperiode

1. juni– 1. oktober 2020

Kontakt

Anne Marie Berg
Specialkonsulent
mobil: 44 51 53 13
Anne.marie.berg@regionh.dk  


Redaktør