​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Elevfordeling til de gymnasiale ungdomsuddannelser stx, hhx, htx, hf og pre-IB

OBS: Ændrede regler for fordeling

Reglerne for elevfordeling på gymnasiale uddannelser forventes at blive ændret, så det bliver transporttiden til gymnasiet, der får betydning, hvis der er flere ansøgere end pladser. Der forventes ikke andre ændringer af de regler, du finder her på siden.

Informationerne på denne side afspejler den lovgivning, som er vedtaget. Siden opdateres, når ændringerne er vedtaget af Folketinget.

Ansøgningsperioden forventes at blive kortere i år end normalt. Det forventes, at Optagelse.dk åbner for ansøgninger den 15. februar 2023 med ansøgningsfrist den 13. marts 2023.


Elevfordeling 

Reglerne for elevfordelingen gælder for de al​mengymnasiale uddannelser 3-årig stx og 2-årig hf og de erhvervsgymnasiale uddannelser 3-årig hhx og htx samt for pre-IB. Det gælder uanset, hvilken institutionstype, der udbyder disse uddannelser. 

Ansøgerne har frit valg, så du kan søge over hele Danmark. De fleste vil få plads på den skole, de har søgt som højeste uddannelsesønske, men ansøgere er ikke garanteret plads på deres højeste uddannelsesønske.

Du skal være opmærksom på, at der gælder forskellige regler for elevfordelingen alt efter om gymnasiet ligger i en afstandszone eller en fordelingszone.

Børne- og Undervisningsministeriet har lavet tre film, der forklarer reglerne:

Reglerne for elevfordeling 

Regler for elevfordeling i fordelingszone

Regler for elevfordeling i afstandszone

Du kan også læse mere om reglerne her på siden.

Eux og 2-årigt stx er ikke omfattet af de centrale fordelingsregler. Det samme gælder erhvervsuddannelserne (eud).