Ny procedure for håndtering af centrifugerede prøver

​Vigtig information vedrørende håndtering og mærkning af prøver – herunder prøver taget efter sidste afhentning.

​Langt de fleste prøver taget i praksis kan afhentes ucentrifugeret med afhentningsordningen. Blodprøver placeres i gule skumblokke og anbringes i termoskab hurtigst muligt og senest 1 time efter prøvetagningen.

Praksis bedes ikke centrifugere prøver, der afhentes samme dag på førstkommende afhentning.

​Hvis praksis selv centrifugerer et gelrør, skal det centrifugerede rør altid mærkes med en pink snap-ring for at undgå recentrifugering på laboratoriet. Ringen trykkes ned i proppen. Det er kun relevant for praksis at centrifugere prøver, hvis de er taget efter sidste afhentning, eller hvis prøverne ved en fejl ikke er afhentet.


Pink snap ringe kan bestilles på bestillingslisten:
Varenr. 458713
Varenavn: VACUETTE snap rings pink.


Efter sidste​​ afhentning

Prøver, der kræver centrifugering, men ikke afpipettering: 

Prøverne centrifugeres, inden de sættes til opbevaring i køleskab til næste dags afhentning. Undtaget herfra er prøver til koagulations-analyser (rør med blå prop), der opbevares i termoskabet.

Prøver, der k​​​ræver centrifugering og afpipettering:

Prøven afpipetteres til rør med hvid prop. Det hvide rør mærkes ikke med pink snap ring, men opbevares i køleskab indtil næste dags afhentning. 

Ved at vælge "den grønne bog" i WebReq ud for analysen kan man se, hvilke analyser der kræver centrifugering og evt. afpipettering efter sidste afhentning.

Læs mere om centrifugering af prøver her.​​​ ​
Redaktør