Ofte stillede spørgsmål og svar

​Her kan du se de oftest stillede spørgsmål og svar om livmoderhalskræftscreening.

Hvad er en livmoderhalskræftscreening?

En livmoderhalskræftscreening er tilbud om en underlivsundersøgelse, som din praktiserende læge foretager.

Hvorfor er der et tilbud til kvinder om at blive undersøgt for celleforandringer?

Celleforandringer kan opdages ved screening, og dermed kan livmoderhalskræft forebygges.

Behøver jeg blive undersøgt, når jeg føler mig sund og rask?

Ja, man kan ikke selv mærke, om man har celleforandringer.

Skal jeg undersøges, hvis jeg er gravid?

Cellerne i livmoderhalsen ser anderledes ud under en graviditet. Hvis du er gravid, skal du vente med at blive undersøgt til et par måneder efter fødslen.

Jeg er fyldt 23 år, hvorfor er jeg stadig ikke blevet inviteret?

I Region Hovedstaden tilbydes livmoderhalskræftscreening til kvinder fra de er fyldt 23 år. Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år. Har du ikke modtaget en invitation når perioden er ovre, skal du kontakte Screeningssekretariatet for Livmoderhalskræft. Når du har modtaget din første invitation, vil du fremover blive tilbudt screening med ca. tre års mellemrum indtil du er 49 år og herefter med ca. fem års mellemrum.

Gør det ondt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen?

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan det opleves at få taget en celleprøve. Nogle mærker ikke noget, mens andre synes, det føles ubehageligt.

Behøver jeg at blive undersøgt, når jeg ikke er ældre, end jeg er?

Ja, livmoderhalskræft rammer både yngre og ældre kvinder. Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, er under 50 år.

Hvad nu, hvis jeg ikke tør få lavet undersøgelsen, fordi jeg er bange for at have kræft?

Nogle kvinder bliver meget forskrækkede, hvis de har celleforandringer. Men det er vigtigt at huske, at celleforandringer ikke er kræft, og at de kan fjernes, før de udvikler sig.

Skal jeg undersøges, hvis jeg er vaccineret mod livmoderhalskræft?

Ja, det er vigtigt at få taget en celleprøve, selv om man er vaccineret med HPV-vaccinen. Vaccinen dækker ikke alle de HPV typer, som er årsag til livmoderhalskræft.

Hvornår får jeg svar?

Du får svar på din prøve senest 2 uger efter prøven er taget hos egen læge. Svaret kan også ses på Sundhed.dk.

Hvad sker der, hvis jeg har celleforandringer?

Der findes forskellige grader af celleforandringer. Nogle kræver behandling, andre holder man øje med. Derfor skal du undersøges nærmere hos din læge eller hos en gynækolog.

Kan jeg være syg, selv om prøven er normal?

Ingen prøve er 100 procent sikker. Hvis du får symptomer fra underlivet mellem undersøgelserne, skal du altid gå til lægen.

Da jeg blev undersøgt sidst, var prøven normal. Behøver jeg allerede blive undersøgt igen?

Ja, det gælder om at finde celleforandringerne, inden de bliver til kræft. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt regelmæssigt – også selvom sidste prøve var normal.

Hvordan finder jeg ud af, hvornår jeg sidst er blevet undersøgt?

Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst er blevet undersøgt, kan du kontakte din egen læge eller se dine sundhedsdata fra dine lægebesøg ved at logge ind på sundhed.dk.

Hvornår inviteres jeg sidste gang til screening?

Invitation til screening ophører ved 65-års alderen. Dette er forudsat at man to gange har haft negative celleprøver inden for de seneste 10 år.

Har du et spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her?

Hvis dit spørgsmål ikke figurerer her, er du velkommen til at kontakte Sekretariatet for Livmoderhalskræftscreening i Region Hovedstaden.

Redaktør