Indkaldt til yderligere undersøgelse

​Her kan du læse om forløbet hvis du bliver indkaldt til yderligere undersøgelser.

Hvis laboratoriet finder spor af usynligt blod i afføringsprøven vil du blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen. Dette kaldes også en koloskopi. Cirka 7,5 % af prøverne vil vise usynligt blod i prøven. Kikkertundersøgelsen vil blive foretaget inden for 14 dage efter din afføringsprøve er blevet analyseret.

Det er vigtigt at være opmærksom på at blod i afføring ikke er ensbetydende med tarmkræft. Blod i afføringen kan også skyldes en blødning fra en rift, polypper eller en hæmoride ved endetarmsåbningen. 

Forberedelse inden kikkertundersøgelsen

Når du får tilsendt en indkaldelse til en kikkertundersøgelse vedlægges der i brevet udrensningspræparat og en vejledning. Læs vejledningen grundigt og følg denne.

Sådan foregår kikkertundersøgelsen

Kikkertundersøgelsen er en undersøgelse, hvor tyktarmens slimhinde bliver undersøgt ved hjælp af et bøjeligt videokamera. Ved undersøgelsen ses der bl.a. efter betændelse, tarmforandringer, polypper, evt. blødningskilde og kræft.  I forbindelse med undersøgelsen kan der være behov for, at der tages en vævsprøve. Hvis der bliver fundet polypper tilbydes du at få dem fjernet under undersøgelsen. Polypperne sendes herefter til analyse og vil blive undersøgt for celleforandringer.  Hvis din tyk- og endetarm bliver fundet normal får du dette at vide ved undersøgelsen.

Mange af dem, der indkaldes til yderligere undersøgelser, har ikke tarmkræft. Hos cirka 40 % af patienterne finder man en normal tarm. Det blod, som blev fundet  screeningsprøven, kommer formodentlig fra en rift, hæmoride eller noget andet ufarligt. Omkring 50 % af patienterne vil have godartede polypper. Fjernelse af polypperne under undersøgelsen kan forebygge, at der senere udvikles kræft. 10 % af patienterne vil få konstateret kræft og igangsættes med behandling.

Kikkertundersøgelsen foregår på regionens kirurgiske afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital, Herlev og Gentofte Hospital eller Nordsjællands Hospital. Du vil blive tilbud en kikkertundersøgelse på et hospital tæt på din bopæl efter nærhedsprincippet.

Filmen nedenfor viser, hvordan det foregår, når du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af tarmen.

Efter kikkertundersøgelsen

Der er nogle sjældne komplikationer ved en koloskopi. De symptomer, du skal være opmærksom på efter en koloskopi, er vedvarende blødning fra endetarmen, feber eller kraftige mavesmerter. Oplever man en af disse ting, skal man tage direkte kontakt med hospitalet. Det kan i meget sjældne tilfælde skyldes, at der er gået hul på tarmen ved undersøgelsen og i sådanne tilfælde skal man opereres. Dette sker i omkring 0,5 % af tilfældene.

Svar på kikkertundersøgelsen

Kikkertundersøgelsen kan have vist polypper eller kræft. Hvis der blev fundet polypper ved undersøgelsen vil du blive tilbudt et kontrolforløb, afhængig af undersøgelsesresultatet. Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper vil du blive kontaktet, når der forelægger et svar.

Ved mistanke om kræft i tyk eller endetarm vil du komme i et kræftpakkeforløb. Der er flere måder at behandle kræften på, og den behandling, der vælges, afhænger af, hvor fremskreden kræften er. 

Læs mere

Screeningsprogrammet for tarmkræft

Sådan foregår tarmkræftscreeningen

Ofte stillede spørgsmål og svar

Fordele og ulemper ved tarmkræftscreening

Ændre din tid, skifte afdeling eller frameld dig screening 

Redaktør