​​

Screeningsprogrammet for tarmkræft

​Alle danskere i alderen 50 til 74 år vil fra 1. marts 2014 modtage tilbud om at blive screenet for tyk- og endetarmskræft.

Borgere mellem 50 og 74 år vil blive inviteret til screening for tyk- og endetarmskræft. Du bliver inviteret første gang når du er 50 år og sidste gang lige inden du fylder 75 år, hvis du ikke er inviteret inden for sidste screeningsrunde.

Det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft blev indført den 1. marts 2014 med en fireårig implementeringsperiode fra 2014-2017. I denne periode vil alle borgere i målgruppen få tilsendt én invitation om deltagelse i screeningsprogrammet. Herefter vil borgere mellem 50 og 74 år som udgangspunkt modtage en invitation til screening hvert andet år.

Din fødselsmåned bestemmer hvornår du er blevet eller bliver inviteret. Hvis man er født i oktober, marts, februar eller december bliver man inviteret i 2017. Hvis man er født i en anden måned er man blevet inviteret i 2014-2016. Fylder du 75 år eller 50 år får du et tilbud om screening omkring din fødselsdag.

En tarmkræftscreening er en undersøgelse af usynligt blod i en afføringstest. Testen tager du selv hjemme og sendes med posten. Der kan være flere grunde til blod i afføringer, såsom rifter ved endetarmen, men også egentlige kræftknuder.

Du får automatisk tilsendt brev med invitation til screeningen. Du skal altså ikke selv henvende dig for at blive indkaldt til undersøgelse. En screening er et frivilligt tilbud, som du til enhver tid kan framelde dig fra.

Hvis du har symptomer på tyk- og endetarmskræft, er det vigtigt, at du får det undersøgt hos din egen læge. Dette gælder også, hvis du deltager i screeningsprogrammet. Symptomer på tarmkræft er ændret afføringsmønster, uforklarligt træthed, mavesmerter, blod eller slim i afføringen, uforklarligt vægttab og at tarmen ikke tømmer sig ordentligt.

Læs mere om screening for tarmkræft på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Læs mere om screening for tarmkræft på Patienthåndbogens hjemmeside

Redaktør