​Klinisk diætist Kristoffer Ledet Schou i et af dagafsnittets træningskøkkener, hvor patienter skal træne deres madlavnings-færdigheder. Foto: Mette Berg Clausen.

Patienter med spiseforstyrrelser bidrager til ny kogebog

Som en del af Projekt Madkassen har en gruppe patienter fra Dagafsnit for Spiseforstyrrelser på Psykiatrisk Center Ballerup været med til at udarbejde en kogebog, som skal komme andre patienter til gavn.

At bygge bro mellem behandlingen og hjemmet

Patienter, som lider af en spiseforstyrrelse, og som måske har været igennem et længere behandlingsforløb, møder tit den udfordring, at madlavningen derhjemme kan være svær. Måske mangler de helt basale køkkenerfaringer og er usikre på, hvordan man griber en simpel opskrift an.

"Mange af vores patienter laver kun meget simple og ensidige retter derhjemme. Som diætist oplever jeg, at der er behov for en kogebog med retter, der lever op til de måltider, der står på kostplanen, og som ikke kræver for mange ingredienser eller koster for mange penge", fortæller diætist på Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Kristoffer Ledet Schou.

En idé blev til Projekt Madkassen

Derfor fik Kristoffer Ledet Schou den idé, at man kunne samle en mindre gruppe patienter til fælles madlavning. Udover fælles madlavning på dagafsnittet skulle patienterne også lave udvalgte retter derhjemme af de råvarer, som de fik med hjem i ”Madkassen”. På den måde kunne de selv få erfaring med at lave mad hjemme, og deres erfaringer skulle så sammen med billeder af deres egne madkreationer og opskrifterne blive til en lille kogebog. En kogebog, som skal være med til at inspirere flere patienter til at komme i gang med ernæringsmæssigt fornuftig madlavning hjemme.

Video om Projekt Madkassen

Se videoen (2:36 min.), og hør Kristoffer Ledet Schou fortælle om Projekt Madkassen under opstarten.

​Fakta

Finansiering

Projekt Madkassen har fået en bevilling på 6.000 kr. fra Center for Regional Udviklings Innovationspulje, og er ligeledes støttet med 6.000 kr. fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Varighed

Projekt Madkassen forløb fra februar til april 2020. Kogebogen er udgivet som pdf-fil og kan nu bruges af diætister og patienter.

Om opskrifterne

Opskrifterne i kogebogen lever op til helt almindelig sund ernæring, ligesom portionsstørrelserne er normale. De 6 opskrifter er valgt ud fra følgende kriterierne:

  • Det skal være muligt at købe alle ingredienser i et normalt supermarked.
  • Det må ikke være for dyrt.
  • Opskrifterne skal være simle og nemme at følge.
  • Retterne må ikke tage for lang tid at tilberede.
  • Retten skal være hverdagsretter, der kan indgå i en normal sund kost.

Det siger patienterne om projektet

"Jeg er blevet mere tryg ved andre madvarer og fået mere lyst til at lave mad hjemme."

"Jeg har fået startet en opblødning af min rigiditet omkring mængder og sammensætning af måltider"

"Jeg vil helt sikkert anbefale andre noget lignende. Blev udfordret med nye opskrifter og øvelse i en mere fri måde at tænke mad på."

"Alting behøver ikke være fuldkorn. Færdiglavede komponenter som naanbrød og tærtedej er helt fint."

"Nogle gange er det ok ikke at spise salat."

"Jeg har givet mere slip i min perfektionisme omkring min madlavning"



Redaktør