Den primære målgruppe for kampagnen er borgere i alderen 20-40 år, der benytter Akuttelefonen i situationer, hvor det opleves lettere at ringe 1813 end at søge information på anden vis eller vente til egen læge åbner.
Kampagnens bærende element er en kampagnefilm, der suppleres af en række digitale annoncer med fokus på, at Akuttelefonen 1813 kun er til akutte situationer.
"Vi har lavet rigtig mange gode ændringer for at undgå ventetid på Akuttelefonen 1813. Vi har blandt andet ansat flere sygeplejersker, og vi har lavet en aftale med de praktiserende læger om, at de hjælper med at tage telefonerne, når der er særlig travlt. Og vi har indført mulighed for hjemmearbejdspladser for vores medarbejdere.
Men vi har også brug for borgernes hjælp til at få ventetiden ned. Vores data viser nemlig, at helt op til en tredjedel af opkaldene til 1813 kunne løses på anden vis end Akuttelefonen 1813," fortæller direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab Jonas Egebart.
Han fortsætter:
"Borgerne ringer selvfølgelig kun til os, fordi de har brug for hjælp. Men vi har desværre begrænsede ressourcer i sundhedsvæsenet. Vores opgave er således at sørge for, at man nemt kan finde den rette hjælp. Nogle gange er hjælpen et godt råd, som man kan finde på 1813.dk, og andre gange er hjælpen en aftale med egen læge i lægens åbningstid."
Fakta om opgørelse af opkald
I en uge registrerede læger og sygeplejersker på 1813 knap 6.000 opkald. Efter hvert opkald satte de kryds ved, om opkaldet var relevant for 1813, eller om det kunne have ventet, til egen læge åbner. I den kortlægning var ca. 36% i kategorien "kunne vente til egen læge åbner" – hvis det opgøres på årsniveau, svarer det til ca. 300.000 opkald. Kortlægningen havde til formål at finde niveauet af opkaldstyper og er ikke en videnskabelig undersøgelse.
Hvornår skal man ringe til Akuttelefonen 1813, og hvornår skal man søge hjælp andetsteds?
Region Hovedstadens Akutberedskab har lavet kampagnen for at sætte spot på mulighederne for at få hjælp, hvis man er syg eller kommet til skade. Budskaberne er:
- Ved akut sygdom på hverdage mellem kl. 8 og 16 hjælper egen læge i hele tidsrummet.
- Ved akut sygdom om aftenen eller i weekenden hjælper Akuttelefonen 1813.
- Ved akut skade døgnet rundt hjælper Akuttelefonen 1813.
Har du muligheden, er opfordringen således, at du starter med at klikke ind på 1813.dk, inden der ringes 1813. Her finder du guides og videoer om sygdomme og symptomer, og du kan se, hvornår du skal ringe til Akutberedskabet. I livstruende situationer skal du altid ringe 1-1-2.
Se kampagnefilmen her:
Se de digitale annoncer her: "Det hedder Akuttelefonen, ikke ..."




