20 mio euro skal skabe vækst i hovedstadsregionen

​Der er arbejdspladser og vækst i sigte, når Region Hovedstaden og Region Skåne går i gang med at bruge den store bevilling fra EU på at skabe vækst og styrke forskningen

​​

Store ambitioner for to forskningsanlæg

En kur mod Alzheimers, strøm fra solceller i Sahara direkte til dit hus eller et fly, der kan flyve dig til Australien kun på solkraft? Det lyder måske utopisk, men ambitionerne er store i det tværregionale samarbejde omkring ESS og MAX IV, som er to store nye forskningsanlæg under opbygning i Lund.

Smitter af på hele regionen

- Vi får nu mulighed for at løfte vores forskningsmiljøer op på et endnu højere niveau. Det smitter af på hele regionen, og også på erhvervslivet. Forskerne skal være med til at udvikle fremtiden, både i forhold til de materialer vi omgiver os med i dagligdagen som solpaneler, møbler og tøj, men også i forhold til biologiske materialer, som bruges i medicin, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). og fortsætter:

- Jeg håber selvfølgelig, at forskningen så hurtigt som muligt kan komme ud og gøre en forskel i almindelige menneskers liv eller være med til at redde liv på hospitalerne, 

Med de ekstra midler fra EU til projektet kaldet ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society, skal forskningen yderligere løftes og accelereres, og det er en historisk mulighed i Greater Copenhagen. Det forbedrede samarbejde vil smitte af på såvel forsknings- som erhvervsliv og drive Greater Copenhagen endnu hurtigere fremad. Det vil gavne alle borgere i regionen gennem nye jobs, øget vækst og nye ordrer til virksomheder.​

Molekylære muligheder

På de to nye forskningsanlæg i Lund skal forskere dykke dybt ned i materialers molekylære opbygning, og på den måde skabe grobund for nye muligheder. Og når de har indsamlet resultater i Lund, sender de dem til København, hvor andre forskere sidder klar til at analysere. 

På den måde bliver samarbejdet henover Øresund afgørende for de endelige resultater. Det er netop det samarbejde, som EU’s Inter-regionale Program nu vil støtte med 10 mio. Euro. Samtidigt lægger parterne selv 10 mio. Euro, så det samlede budget bliver 20 mio. Euro.

Det skal EU-pengene bruges på:

 • ​At uddanne flere forskere, der bruger ESS og MAX IV i deres daglige arbejde.
 • At skabe et tættere netværk der forbinder forskningsmiljøer på otte nordiske universiteter.
 • At man uden problemer kan arbejde i Lund og bosætte sig i København.
 • At skabe en styrket fælles modtageservice for internationale forskere og deres familier.
 • At tiltrække internationale talenter, virksomheder og investeringer. 
 • At få flere ordrer til regionale virksomheder i konstruktions- og driftsfasen af ESS og MAX IV. 

FAKTA:

 • ​Projektet er et samarbejde mellem Region Skåne, Region Hovedstaden og 30 andre regionale parter i hele norden samt otte universiteter. Københavns Universitet (KU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er centrale partnere i projektet og spiller en væsentlig rolle i at få projektet i mål.
 • Projektet har et samlet budget på 20 mio. Euro 
 • Projektet løber over 3 år 
 • EU's Inter-regionale Program har bevilget 10 mio. Euro, mens parterne i projektet finansierer de øvrige 10 mio. Euro.
 • ESS og MAX IV kaldes populært for ”verdens stærkeste mikroskoper”
 • ESS koster 14 mia. kr. at bygge og anvender neutroner til at analysere forskellige materialer. Anlægget bliver det kraftigste neutronforskningsanlæg i verden. ESS finansieres af 17 europæiske lande – deriblandt Danmark med 2 mia. kr. 
 • MAX IV koster 4 mia. kr. at bygge og finansieres overvejende af den svenske stat. Danmark medfinansierer ca. 85 mio. kr. Anlægget anvender røntgen og bliver blandt verdens førende røntgenstrålingsanlæg. 

​Kontakt:

 • ​Specialkonsulent Jakob Øster, tlf. 51 15 77 55 
 • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf.: 70 20 95 88 

Redaktør