2628 kvinder i hovedstadsregionen gentilmeldes screening for livmoderhalskræft


It-system kan ved en fejl have registreret dem som frameldt.

Brev til 2.628 kvinder

I disse dage modtager 2.628 kvinder fra Region Hovedstaden et brev, hvor de tilbydes en forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft.

Alle kvinder inviteres normalt til en sådan screening hvert 3. år, hvis de er mellem 23-49 år og hvert 5. år, hvis de er mellem 50-64 år. Fælles for de 2628 kvinder er, at de er registreret som frameldt tilbuddet, men der er tvivl om årsagen hertil.

Stod som frameldt

Tvivlen er opstået, fordi flere kvinder i Region Midtjylland af sig selv henvendte sig til screeningssekretariatet og spurgte, hvornår de skulle have den næste undersøgelse.

Her blev det så konstateret, at de stod som frameldte i it-systemet. Derfor begyndte Region Midtjylland at undersøge sagen nærmere. I alt vil 19.000 danske kvinder modtage et brev med opfordring til at få foretaget undersøgelsen eller framelde sig programmet.

Vil være sikre

- For en del af kvinderne vil frameldingen være helt korrekt, da de fx kan have fået fjernet livmoderen eller ikke ønsker at deltage. Vi vil dog i Region Hovedstaden gerne være helt sikre på, hvorfor kvinderne er frameldt, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden og fortsætter:

- Derfor vil alle kvinderne nu blive gentilmeldt ordningen. På den måde kommer vi desværre også til at ulejlige nogle kvinder med at framelde sig igen, men det tror og håber vi, at de vil have forståelse for.

Kontakt egen læge, hvis du er usikker

Svend Hartling råder de 2628 kvinder til at kontakte egen læge, hvis de er usikre på om det er relevant for dem at tage imod tilbuddet om screening.

Sammen kan de desuden vurdere, om der er behov for en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen.Celleforandringer er ikke kræft, men forstadier, der kan behandles.

Kan framelde på framelding.dk

Med brevet til kvinderne følger også en tast-selv kode, som gør det muligt at framelde sig undersøgelsen på www.framelding.dk, hvis man er sikker på sit nej til undersøgelsen.


Fejlen opstår ifølge Region Midtjylland ikke længere

Ifølge Region Midtjylland kan de tvivlsomme frameldinger spores tilbage til it-systemer, der ikke har været i brug siden 2007.

- Det er både bekymrende og beklageligt, at denne situation er opstået. Til gengæld er det positivt at konstatere, at fejlen ikke længere forekommer, siger koncerndirektør Ole Thomsen, Region Midtjylland.

Yderligere oplysninger:


  • Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden, tlf. 38 66 50 05
  • Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, tlf. 21 46 98 07
  • Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88
Redaktør