Stor effekt
Tilbud om afspænding til patienter med spændingshovedpine eller migræne har overraskende stor effekt. Det viser en ny evaluering fra Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Hospital.
Mindre hovedpine
- Vi forventede, at patienterne ville blive mere bevidste om spænding i kroppen, mens selve hovedpinen ville være uændret for en stor del af patienterne, fordi patienterne kun har arbejdet med afspændingen i relativ kort tid. Nu kan vi se, at langt de fleste har haft den ønskede effekt på spændingsniveauet i kroppen, men derudover har næsten halvdelen også oplevet en forbedring når det gælder hovedpinen, fortæller fysioterapeut Jeanne René Hirsvang, som står bag den nye evaluering.
12 hold
Der er gennemført 12 hold med cirka seks deltagere pr hold i 2011. Forløbet bestod af en lektion om ugen i fire uger, en pause og derefter en opfølgningslektion.
Effektivt koncept
Undervisningen er tilrettelagt efter et unikt koncept udviklet på hovedpinecenteret, der kombinerer teoretiske oplæg, praktiske øvelser og et værktøj i form af et biofeedback-apparat, der måler den enkelte patients muskelspænding i forskellige situationer.
Måling af hovedpine
- Med biofeedback-apparatet bliver det helt tydeligt for patienterne, hvornår de gør noget der får spændingen til at stige, og hvornår den falder. Man kan fx se, hvad der sker, når man ændrer indstillingen ved skrivebordet, eller når man arbejder med sin vejrtrækning, fortæller Jeanne René Hirsvang.
Løbende hold
Afspændingsholdene kører løbende og er målrettet hovedpinepatienter, som har et højt spændingsniveau eller oplever problemer med spændinger i musklerne.