Bispebjerg bedst til blodpropper


Patienter med blodprop i hjernen kræver lynhurtig behandling. Bispebjerg Hospital i Region Hovedstaden har med nye metoder bragt sig selv ind i verdenseliten.

​​

Fart betyder alt

Fra dør til nål på under 20 minutter. Det er kravet på Bispebjerg Hospital, hvor personalet har massivt fokus på at forbedre hjælpen til patienter med blodpropper i hjernen. Det er nemlig ekstremt vigtigt, at patienterne får behandling så hurtigt som muligt i arbejdet på at redde deres førlighed og fremtidige livskvalitet.

Bedst af alle

Bispebjerg Hospital har med deres indsats sat sig selv på verdenskortet med en markant reduktion af behandlingstiden og en uofficiel verdensrekord på bare 6 minutter og 44 sekunder. Tidligere tog det i gennemsnit 50 minutter fra patienten ankom, til de fik den blodpropsopløsende medicin. I dag tager det i gennemsnit 20 minutter.

Maksimal effekt og minimal risiko

Patienterne får dermed medicinen meget hurtigt, og det sikrer maksimal effekt og minimal risiko for følgeskader.

- Her på Bispebjerg Hospital vurderer vi, at den hurtigere behandlingstid hver måned redder tre patienter fra at komme på plejehjem, fordi den hurtigere behandling redder flere hjerneceller, siger Hanne Christensen, Ph.d. Dr.med., overlæge og klinisk forskningslektor på Neurologisk Afdeling.

Tværfagligt samarbejde

De gode resultater skyldes en ekstraordinær indsats på tværs af de forskellige involverede faggrupper. Klare definitioner af de forskellige medarbejderes roller og tydelige og overkommelige mål har hjulpet med at skabe de fremskridt, der har gjort Bispebjerg Hospital blandt de førende i verden.

Fælles løft

Samtidig har man minutiøst kortlagt alle de små delopgaver, der er en del af behandlingen, og på den måde gjort en markant forskel for patienterne.

- Det har i høj grad været et fælles løft i personalegruppen, der har gjort forskellen. Ledelsen har givet plads til idéudvikling og nytænkning, og det må man sige personalet har taget til sig og fået noget ud af, siger Hanne Christensen.

Stor investering i innovation og forskning

Region Hovedstaden satser markant på forskning og innovation til gavn for patienterne og vækst i regionen. I 2012 forskede hospitalerne for 1,8 mia. kr., og i øjeblikket er der mere end 60 innovationsprojekter i gang med private virksomheder, som udvikler nye løsninger inden for sundhed og miljø.

FAKTA:

· Behandling af blodpropper ved hjælp af en indsprøjtning af blodpropsopløsende medicin kaldes trombolyse.

· Bispebjerg Hospital er kommet i hus med deres målsætning, når der anvendes CT-skanner. Nu er de gået i gang med også at implementere trombolyse på maksimum 20 minutter med MR-scanning. Dette opnås blandt andet ved hjælp af en nyudviklet hurtig MR-skanningsmetode.

· CT-skanning er en røntgen-skanning, der blandt andet er effektiv til at se indre blødninger.

· MR-skanning er en magnetisk skanning, der er god til at se processer i vævet, som f.eks. iltmangel.

Yderligere information:

· Hanne Christensen,

PhD, dr.med., overlæge, klinisk forskningslektor Neurologisk afdeling, Bispebjerg Hospital, mobil: 21 72 94 16

· Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf.: 70 20 95 88

Redaktør