Børn og unge i Region Hovedstaden skal hjælpes efter omsorgssvigt og overgreb


Herlev Hospital åbner Center for Socialpædiatri

Nyt center skal håndtere omsorgssvigtede børn

Alt for mange børn og unge oplever overgreb og omsorgssvigt. Derfor har Sophie Hæstorp Andersen(S) nu åbnet Center for Socialpædiatri på Herlev Hospital.

Eksperterne samles

Indsatsen overfor børn og unge, der udsættes for fysiske og psykiske overgreb, skal styrkes. I det nye Center samles en række dygtige og erfarne fagfolk, hvis primære opgave er at hjælpe og behandle børn og unge, der har lidt alvorlig overlast:

  • Det kan være pigen på 15, der har ondt i maven, ondt i hovedet, har massivt skolefravær – som gemmer på en hemmelighed om seksuelt misbrug i barndommen.
  • Det kan være børn, der kommer akut til centret, fordi de har blå mærker på kroppen, som børnehaven ikke kan finde en fornuftig forklaring på.
  • Det kan være de børn, der har mærker på sjælen – fordi mor og far skriger ad hinanden. Når mor og far råber og truer hinanden, sætter det spor på nøjagtig samme måde som en lussing, en knytnæve eller tæsk gør.

Almindelige børneafdelinger har ikke samme viden

Det nye center har en viden, som ikke findes på de andre hospitalers børneafdelinger. Indsatsen på centret handler om at beskytte barnet mod yderligere overgreb i den første fase, hvor barnet skal falde til ro. Og så handler det om en grundig udredning og omsorgsfuld behandling, enten ved ambulante forløb eller ved indlæggelse.

Centeret tilbyder rolige og trygge rammer

-Vi har lagt meget vægt på, at børnene i centret kan være i rolige og trygge rammer, der virker hjemlige og beroligende for dem. Selv om børnene kommer hertil på en ulykkelig baggrund, så tror jeg virkelig på, at de i forbindelse med behandlingen vil ende med at blive glade for at være her, - siger Sophie Hæstorp Andersen(S).


Fakta

  • Ifølge Statens Institut for Folkesundhed samt nordiske og europæiske undersøgelser indikeres at cirka 10 procent af Danmarks Børn under 18 år har været udsat for overgreb og/eller omsorgssvigt.
  • Regionsrådet har bevilget 3,4 mio. kr. årligt til Center for Socialpædiatri.
  • Centret har 6 ansatte bestående af læge, psykolog, sygeplejersker og socialrådgiver og regner med, at 250 børn og unge årligt vil blive behandlet.

Yderligere oplysninger hos:

  • Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand, via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88
Redaktør