Brandmænd rykker også ud til hjertestop i København


Tiden er altafgørende, når en person falder om med hjertestop.

​​

Københavns Brandvæsen og Region Hovedstaden har derfor indgået en aftale om at sende en brandbil som ”first responder”, når et brandkøretøj er nærmest. Brandmændene skal give livreddende førstehjælp indtil ambulance og akutlæge når frem.

Kun 10 pct. overlever i dag

Ved et hjertestop er de første minutter livsvigtige. I dag er der 10 pct., der overlever et hjertestop uden for hospital i Danmark, og det er derfor afgørende, at hjælpen er hurtigt fremme. Det skal den nye aftale mellem Region Hovedstaden og Københavns Brandvæsen være med til at sikre.

Brandmændene i Københavns Brandvæsen skal rykke ud som ”first responder” og nødbehandle og yde den livsvigtige førstehjælp, indtil ambulance og akutlæge er fremme.

Med syv brandstationer i hovedstaden vil brandmændene i nogle tilfælde være tættere på end nærmeste ambulance, når en person falder om med hjertestop.

Frank Jensen glæder sig over samarbejdet

- Hurtig, professionel hjælp er altafgørende, hvis nogen får et hjertestop. Ganske få minutter kan betyde forskellen på liv og død, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

Han fortsætter: ”Derfor er jeg meget glad for, at Københavns Brandvæsen nu indgår et samarbejde med Region Hovedstaden om at være en del af akutberedskabet ved hjertestop i København”.

Brandmændene har ekspertisen til at hjælpe

Brandmændene er i forvejen uddannet i livreddende førstehjælp, og alle brandbiler er udstyret med en hjertestarter.

Alle 1-1-2 opkald om hjertestop modtages på Region Hovedstadens AMK-Vagtcentral, som nu også får mulighed for at sende en brandbil som first responder, hvis den er tættere på end nærmeste ambulance eller akutlægebil.

- Vi har meget korte responstider og rigtig gode resultater inden for hjertestopbehandling. Samarbejdet med Københavns kommune betyder, at vi kan forsøge at gøre det endnu bedre, siger direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab Freddy Lippert.

Brandmændene kan ud over at yde den første livreddende hjælp ved hjertestop også støtte op om ambulancemandskabets indsats ved ulykker med flere tilskadekomne.

Fakta

  • Der er i Danmark 3500 personer årligt der får pludselig uventet hjertestop.
  • Én ud af 10 overlever i dag hjertestop.
  • Chancerne for overlevelse falder med 10 pct. for hvert minut, hvor der ikke gives hjerte-lungeredning.
  • Regionhovedstaden har Danmarks korteste responstider på 6 minutter og 12 sekunder.
  • Københavns Brandvæsen har 7 brandstationer med 63 brandmænd på vagt døgnet rundt i København.
  • Regionens ambulanceberedskab består af 47 beredskaber fordelt over hele regionen

Kontakt

  • Frank Trier Mikkelsen, pressekontakt Københavns Brandvæsen, tlf. 26 88 29 61
  • Cecilie Holm Elkjær, pressekontakt Region Hovedstadens Akutberedskab, tlf. 26 88 29 61
Redaktør