Den kollektive trafik hænger ikke sammen

​40 procent af borgerne er utilfredse med den offentlige transport i hovedstadsregionen, viser ny undersøgelse. Region Hovedstaden arbejder for at skabe bedre sammenhæng i den kollektive trafik.​

​Region Hovedstaden har spurgt 1.021 borgerne om deres holdning til infrastrukturen i regionen. Svaret lyder, at næsten 6 ud af 10 gerne så, at det var lettere at skifte mellem transportmulighederne. Og 4 ud af 10 er direkte utilfredse med den kollektive trafik, som de kalder for langsom, upålidelig og usammenhængende. 

Rundspørgen kommer oven på en større analyse foretaget af Region Hovedstaden, der viser, at hvis ikke der snart bliver gjort noget ved den stigende trængsel, vil hovedstadsregionen sande til i trafik. Faktisk lyder den dystre prognose, at det kan koste samfundet op til 4 mia. kroner i 2025 og millioner af spildte timer i trafikken. 

- Vores rundspørge bekræfter desværre det billede, som jeg tror, at mange mennesker både i København, men også rundt i regionen, oplever. At det simpelthen er for svært at bevæge sig rundt mellem ens bopæl og arbejde. Der er et stort behov for at gøre noget ved dette, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).​

Brug for én sammenhængende plan

Hun understreger, at alt for mange mennesker sidder i køer om morgenen, eller har besvær med at skifte mellem de mange transportmuligheder, når de f.eks. skal pendle fra Nordsjælland eller Vestegnen og ind mod København. Og så hæmmer det virksomhedernes muligheder for at få varer rundt.

- Det koster os tid fra familien, men det koster også hele samfundet dyrt i kroner og ører. Derfor skal vi sikre en langt bedre sammenhæng i den kollektive trafik i hovedstadsområdet på tværs af selskaber, kommunegrænser og transportformer, vurderer Sophie Hæstorp Andersen.

Region Hovedstaden vil i den kommende tid drøfte med staten, kommuner, trafikselskaber og borgere, hvordan man kan skabe et beslutningsgrundlag for at etablere én samlet politisk ledelse for hele den kollektive trafik i hovedstadsområdet. Det sker  under navnet 'Transport for Copenhagen'.

Skriv på #bedretrafik

Regionen opfordrer også borgerne til at bruge de sociale medier til at fortælle om de udfordringer, de selv oplever i trafikken. Det kan f.eks. ske på Facebook, Instagram eller Twitter og ved hjælp af hashtagget #bedretrafik. På sigt vil regionen inddrage nogle af disse oplevelser, når den senere på året vil afholde en konference om transportudfordringerne.

FAKTA – Det viser undersøgelsen:

  • Omkring 40 procent af de adspurgte synes, at den offentlige transport er for langsom, for upålidelig og ikke hænger godt nok sammen. Borgerne er mest kritiske i Nordsjælland.
  • 62 procent synes, at det skal gøres lettere at skifte mellem forskellige transportmuligheder.
  • 68 procent synes, at det er vigtigt at forbedre forholdene for cyklister.

Det er nogle af konklusionerne i undersøgelsen.
 Læs mere om Transport for Copenhagen på regionh.dk/trafik​

​​​Yderligere informationer

  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), via Region Hovedstadens pressevagt, tlf. 70 20 95 88
Redaktør