Flere skoletrætte på vej til en erhvervsuddannelse i NordsjællandFredensborg, Helsingør og Hillerød kommuner tilslutter sig nu samarbejdet om Jobs med Uddannelsesperspektiv

Det kan være svært at komme i gang med en ungdomsuddannelse, når alt hvad der minder om lektier og klasseundervisning føles helt uoverskueligt, og man måske endda allerede har et job.

Jobs med Uddannelsesperspektiv udvides

Men nu er der håb for endnu flere unge i Nordsjælland, som hellere vil en anden vej.
Initiativet Jobs med Uddannelsesperspektiv, som har kørt i to nordsjællandske kommuner siden 2013, udvides nu til fem kommuner i alt.

Tre kommuner mere

Det betyder, at unge i Halsnæs og Gribskov – og de tre nye kommuner Hillerød, Helsingør og Fredensborg - kan bruge deres oplæring og erfaring fra ufaglærte job og praktikforløb som indgang til en uddannelse på en erhvervsskole, der så kan blive afkortet.

Får kredit for deres erfaring på jobbet

I Jobs med Uddannelsesperspektiv får unge ufaglærte dokumenteret og anerkendt deres oplæring og kompetencer fra det job, de har, så flere bliver motiveret til at få en erhvervsuddannelse.

45 unge i sving foreløbig

Hidtil har 45 unge i Halsnæs og Gribskov kommuner benyttet sig af tilbuddet siden begyndelsen af 2013.

Og det glæder Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden:

- Modellen i Jobs med Uddannelsesperspektiv er et fantastisk alternativ til de unge, som motiveres og udvikler sig ved at være på en rigtig arbejdsplads. Vi anerkender, at de har lært en masse på jobbet og giver dem samtidig et skolebevis, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Ifølge en analyse fra 2013, er 25.500 unge i Region Hovedstaden i risiko for aldrig at få en erhvervskompetencegivende uddannelse.

SOPU ser frem til samarbejdet

Udviklingschef, Helle Olesen, fra SOPU siger - Som uddannelsesinstitution er vi optaget af, hvordan de unge bliver både uddannelses- og arbejdsmarkedsparate. Det er i den sammenhæng helt afgørende, at det bliver tydeligt for den enkelte, hvilke kompetencer man bærer med sig videre. Vi ser frem til samarbejdet med flere kommuner med henblik på, at endnu flere unge mennesker får mulighed for at blive en del af projektet og dermed blive motiveret til at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse.

Hillerød vil hjælpe skoletrætte

Jamil Nofal Cheheibar (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Hillerød Kommune ser frem til samarbejdet og siger – Jeg er glad for at unge i Hillerød nu får muligheden for at få anerkendt det de har lært i et ufaglært job og samtidig få afkortet deres uddannelse på erhvervsskolen. Vi skal samarbejde på tværs af kommuner og region om nye indsatser og derfor ser jeg i høj grad frem til, at projektet kan hjælpe skoletrætte unge videre så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse.

Fakta:

  • Partnergruppen bag Jobs med Uddannelsesperspektiv består nu af Region Hovedstaden, Halsnæs, Gribskov, Hillerød, Helsingør og Fredensborg kommuner samt Erhvervsskolen Nordsjælland, Handelsskolen K-Nord og SOPU (Sundhed Omsorg Pædagogik Uddannelse)
  • Region Hovedstaden støtter projektet med 12 millioner kroner i perioden 2012-2015.
  • I en analyse lavet af DPU siger 92 procent af 400 unge i målgruppen, at de gerne vil prøve kræfter med noget praktisk i stedet for at blive undervist i et klasselokale.
  • Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder er interesserede i at oprette Jobs med Uddannelsesperspektiv.
  • Personer uden en ungdomsuddannelse har 12 gange større risiko for at ende på kontanthjælp eller førtidspension sammenlignet med personer med en ungdomsuddannelse.
Yderligere oplysninger:
  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via pressevagten i Region Hovedstaden, telefon 70 20 95 88
  • Adgang til case: Anne Holm Sjøberg, enhedschef i Region Hovedstaden, mobil 23 23 89 89
Redaktør