Følg-hjem ordning populær

​Når ældre medicinske patienter bliver udskrevet fra et hospital i Region Hovedstaden, kan de blive fulgt hjem af personale fra hospitalet. En ny undersøgelse viser, at ordningen er populær og at det skaber stor tryghed.

Overgangen fra at være indlagt på en medicinsk afdeling til at komme hjem kan være svær at håndtere for nogle ældre patienter. Derfor har Region Hovedstaden en følge-hjem ordning, hvor personale fra hospitalet tager med patienten hjem og sikrer, at overgangen bliver så tryg som muligt. Følge-hjem personalet kan hjælpe med f.eks. rådgivning om medicin og om hjemmet er i en forsvarlig stand for den ældre. Det er en succes, viser en ny rapport fra KORA, som Region Hovedstaden har fået lavet.​
​​
​​(02:26 min.)

- Jeg er glad for at få bekræftet, hvad jeg allerede godt vidste. Nemlig, at nærvær spiller en stor rolle for ældre mennesker, der har været indlagt på hospitalet - uanset om det er kortvarigt eller efter et længere indlæggelsesforløb. Det er meget vigtigt, at vi sikrer en tryg oplevelse hele vejen rundt, når man skal på hospitalet og følg-hjem ordningen bidrager til netop det, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Gode personlige relationer

Udover følge-hjem ordningen eksisterer der også en ringe-hjem ordning, som bruges til mindre sårbare patienter. Til sammen skal de give et ekstra sikkerhedsnet og ikke mindst sikre, at sa​mspillet mellem hospitalet og kommunen foregår så gnidningsløst som muligt. Følge-hjem personalet har deres daglige gang på hospitalet, og får derfor gode personlige relationer til såvel patienten som hospitalspersonalet og de kommunale visitatorer.

- Når du er et ældre menneske, der lever med sygdom og bliver indlagt, så er det rigtig vigtigt, at du oplever, at lige præcis din situation er i fokus, og at det sundhedsfaglige personale du møder, er velorienterede og imødekommende. Med følge-hjem ordningen har vi ikke bare en nær og omsorgsfuld ordning, men også en vigtig kilde til viden om netop dét menneske, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).​

FAKTA:

  • Omkring 3.000 patienter bliver fulgt hjem om året
  • Ordningen blev etableret i 2010 som en del af Region Hovedstadens Plan for den ældre medicinske patient
  • Ordningen er implementeret på alle akuthospitaler i regionen
  • Ordningerne skaber ifølge undersøgelsen bl.a. øget tryghed for både patienter/pårørende, kommunalt personale og hospitalspersonale ved: 
  • - at imødekomme den usikkerhed, som patienter og pårørende kan opleve i relation til, om de kan klare sig i eget hjem 
  • - at der bliver skabt ro om hjemkomsten 
  • - at der bliver skabt overblik over medicin og kommende aftaler med praktiserende læge, ambulatorier mm. 
Læs hele rapporten på KORAs hjemmeside.​ (åbner en ny fane)

Yderligere information:


Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), via pressevagten, tlf.: 70 20 95 88

Redaktør