Hæstorp: Uacceptabelt at bruge børn som tolke

​Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen kalder det uacceptabelt, at børn ifølge Politiken er brugt som tolke i to tilfælde på regionens hospitaler. Hun har derfor bedt om en redegørelse​

Politiken fortæller i morgen mandag om to tilfælde på hospitaler i Region Hovedstaden, hvor børn tilsyneladende er blevet anvendt som tolke i situationer, som kan have været traumatiserende for børnene.

Læs Politikens artikel om børnetolke 

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger nu, at det er i strid med både sundhedsloven samt regionens og hospitalernes vejledninger på området.

"Alle skal kunne forvente en tryg og lige behandling i sundhedsvæsenet. Hvis Politikens eksempler er korrekte, så skylder hospitalerne og regionen familierne en kæmpe undskyldning, ikke mindst til børnene. Det er slet ikke i orden", siger Sophie Hæstorp Andersen.

Har bedt om en redegørelse

Hun henviser til, at hun nu har bedt hospitalerne om en redegørelse for, hvad der er sket i disse tilfælde, og hvad de mere kan gøre for at sikre, at man lever op til reglerne.

"Vi har allerede klare retningslinjer på dette område, som lægerne bør kende. Men nu må vi se, hvad hospitalerne oplyser, og så på den baggrund vurdere, om der er grund til at skærpe reglerne yderligere", siger hun.

Hospitaler vil gerne sige personligt undskyld

Både fra Herlev Hospital og Rigshospitalet lyder det enstemmigt, at situationer som dem Politiken beskriver, ikke må finde sted.

Hospitalsdirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Klaus Lunding, kalder det meget upassende, at en 12-13 årig pige ifølge Politiken oplevede at måtte oversætte intime forhold om sin mors sexliv til sin egen mor.

"Vi har ikke hørt direkte fra de involverede, og derfor kender vi heller ikke sagens præcise forløb. Men hvis det, som Politiken beskriver, er rigtigt, er det selvfølgelig helt uacceptabelt. Og jeg vil gerne opfordre den mor og hendes datter, som har været gennem dette, til at kontakte mig, så jeg personligt kan overbringe en undskyldning", slår han fast.

Yderligere oplysninger

  • Sophie Hæstorp Andersen via Region Hovedstadens pressevagt, tlf. 70 20 95 88
  • Chefkonsulent Jens-Peter Wehlitz, Herlev og Gentofte Hospital, tlf. 61 33 02 66
  • Pressechef Marianne Uldall, Rigshospitalet, tlf. 34 35 53 27
Redaktør