Hovedstadens værtskab bliver grønt


København er udnævnt til European Green Capital 2014, og de grønne idéer kommer til at sætte deres tydelige præg på byen under Eurovision Song Contest 4.- 10. maj 2014.

Grøn mad, grøn transport

Økologi, bæredygtighed og miljø bliver omdrejningspunktet, når hovedstaden er vært for Eurovision Song Contest.

Alt fra mad og drikke til aktiviteter, transport og affaldssortering kommer til at foregå med størst mulig omtanke for de grønne løsninger, som Region Hovedstaden og København er så kendte for.

Cykelsti fra centrum til B&W Hallerne

De mange tusinde gæster, som skal til og fra B&W Hallerne, kan benytte sig af både busser og havnebusser, men i høj grad også af de nye bycykler, der er udstyret med GPS og tablets med turistinformation.

Københavns Kommune lægger cykelsti hele vejen fra centrum til B&W Hallerne, så det nemmeste og mest miljøvenlige transportmiddel til og fra Eurovision Song Contest bliver den tohjulede.

Ser frem til at byde besøgende velkommen

”Vi ser frem til at byde besøgende velkommen til en af de mest bæredygtige byer i verden."
 
"Under Eurovision vil fokus på grøn transport og grønne aktiviteter på Fan Milen være med til at vise, at København er en bæredygtig og blå by, hvor man kan drikke vand fra hanen og cykle sikkert, hvilket også er noget af det, der har medvirket til, at København er udnævnt til europæisk miljøhovedstad 2014,” siger overborgmester Frank Jensen.

Miljøvenlige aktiviteter

Den midlertidige landsby, Eurovision Village, som bygges på Gammeltorv og Nytorv i København, og Fan Milen, som bliver hovedpulsåren, der forbinder pladserne langs Strøget, bliver epicentret for de gratis publikumsoplevelser. Her vil der være miljøvenlige aktiviteter for hovedstadens borgere og besøgende.

Drikkevand i hanen er et særsyn

For danskere er det en selvfølge, men for mange udenlandske besøgende er det at drikke vand direkte fra hanen et særsyn. Postevand er 900 gange mere miljøvenligt end vand købt på flaske, og det skyldes blandt andet, at postevandet ikke skal transporteres rundt i forurenende lastbiler.

Metropol med tanke på naturen

”Vores rene drikkevand er et godt eksempel på den bæredygtige balance, vi gerne vil have i regionen."

"Vi skal både have plads til den store metropol og alt, hvad det fører med sig, men samtidig skal vi passe godt på vores natur og sikre os, at fremtiden også bliver grøn”, siger formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen.

Gratis vand i Aqua bar

At Danmark har noget af verdens bedste drikkevand, vises helt konkret under Eurovision, når der i tillæg til de eksisterende drikkefontæner stilles vandbarer op til den officielle åbningsceremoni på Rådhuspladsen 4. maj, og i Eurovision Village på Gammeltorv.

Her vil HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) lange gratis dansk drikkevand over disken. Også op til showene i B&W Hallerne på Refshaleøen vil der være gratis vand at hente i Aqua Bar.

Økologisk gourmet-gadekøkken

Publikum i Eurovision Village kan spise sig mætte i økologisk gourmet-street food.

Det er Københavns madfestival Copenhagen Cooking, der står bag initiativet, hvor i alt ni madvogne på området vil være godkendte til det såkaldte midlertidige økologiske spisemærke, som stiller krav til, at maden som minimum er 30-60 pct. økologisk.

Eventen er den anden af sin slags i Danmark, der benytter det midlertidige spisemærke, som Fødevarestyrelsen udviklede sidste år. Roskilde Festival var i 2013 de første og har bistået med ansøgning og proces. Copenhagen Cooking kan derfor til maj præsentere konceptet for tusindvis af Eurovision-gæster.

Publikum kommer til at blive præsenteret for et bredt varieret udvalg af mad fra AIDS-fondet/Cofoco, Gastrotrucken, NORD, Nordic Street Food, Timm Vladimirs Køkken, Spisevognen, DØP, Pølse Kompagniet og Kalles Kaffe.

Et anderledes Green Room

At København er et grønt åndehul med et stigende fokus på bl.a. urban gardening vil både udenlandske besøgende og københavnere få mulighed for at opleve i Eurovision Villages grønne byrum, der er grønt på en lidt anden måde, end man normalt forbinder med et green room.

Her er hverken kendisser eller stjernestøv, men til gengæld masser af sjove, gratis og miljøvenlige aktiviteter for børn og deres familier.

Det grønne byrum er opbygget af rullegræs, planteposer og karsevægge. Det er Miljøpunkt Indre by-Christianshavn, der står bag aktiviteterne, som omfatter plantning af krydderurter, pesto lavet af vilde planter, engangsurtepotter af avispapir, hvori der plantes frø og meget mere.

Miljøpunktet står også for en konkurrence om affaldssortering i løbet af Eurovision-ugen.

Fremtidens grønne Europa

Men København zoomer også ud. I månederne op til Eurovision Song Contest 2014 har tusindvis af skolebørn i Danmark og Skåne deltaget i Eurovision School Contest, hvor de har givet deres bud på, hvordan fremtidens grønne Europa ser ud.

Juryen nominerer 10 til at vinde konkurrencen, hvoraf nogle vil blive vist i Eurovision Village og i B&W Hallerne på børnedagen 7. maj.

Ved siden af Den Sorte Diamant ved Københavns havnefront vil man desuden i Eurovision-perioden kunne besøge det store kuppelformede drivhus Dome of Visions og dets frodige haver.

Her vil man få nye vinkler på det internationale Melodi Grand Prix og værtsbyen København, som er europæisk miljøhovedstad i 2014 under sloganet Sharing Copenhagen.

Åbningstider:

  • Gratis drikkevand til den officielle åbningsceremoni på Rådhuspladsen 4. maj fra kl. 18:00, i Eurovision Village på Gammeltorv 4.-10. maj kl. 12:00-21:00, og op til showene i B&W Hallerne 5.-10. maj kl. 12:00-21:00
  • Madområdet i Eurovision Village er åbent 4.-10. maj kl. 12:00-21:00. Efter semifinalerne 6. og 8. maj er der åbent til kl. 23 og på finaledagen 10. maj til kl. 01:00
  • Det grønne byrum i Eurovision Village er åbent 5.-10. maj kl. 12:00-16:00
  • Dome of Visions er åben 6.-9. maj kl. 10:00-19:00. Speed talks kl. 14:00-16:00.

For mere information:

  • Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden, via pressevagten tlf. 70 20 88 95
  • Connie Maria Westergaard, press officer, Wonderful Copenhagen, tlf. 2320 0547, email: cwe@woco.dk

Pressefotos:

Redaktør