Hovedstadsregionens 8.klasser skal finde deres indre håndværker

​Introdage på regionens erhvervsskoler skal få de unge til at vælge en erhvervsuddannelse

​Frisør, mediegrafiker eller måske industritekniker? Der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser, og der bliver brug for faglært arbejdskraft i fremtiden. Over 13.000 elever fra hovedstadsregionens 8. klasser får nu mulighed for at finde ud af, om en erhvervsuddannelse er noget for dem, når regionens erhvervsskoler inviterer til introdage fra 31. august og 6 uger frem.

I løbet af en introdag får de unge en generel introduktion til erhvervsuddannelserne samtidig med, at de oplever studiemiljøet og møder den faglige begejstring hos både erhvervsskoleelever og -lærere. Eleverne skal også dyste i praktiske færdigheder til Skills stafetten.

Introdagene kulminerer med en stor uddannelsesmesse i Bella Center 22.-24. oktober, hvor de bedste stafet-hold konkurrerer om, hvem der skal repræsentere hovedstadsregionen, når der afholdes finale i Skills-stafetten under DM i Skills i Fredericia i starten af 2016. Dm i Skills er danmarksmesterskaberne for erhvervsskole-elever.


​Det kræver Skills at tage en erhvervsuddannelse
Introdagene og uddannelsesmessen er en del af Copenhagen Skills, der er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, erhvervsskolerne i hovedstadsregionen og Ungdommens Uddannelsesvejledning. Samarbejdet skal sørge for, at elever på regionens grundskoler allerede fra 7. klasse introduceres for erhvervsuddannelserne; og at lærerne er klædt på til at vejlede deres elever mod en erhvervsuddannelse. Målet er, at erhvervsuddannelserne bliver et attraktivt valg på lige fod med gymnasiet, når eleverne skal vælge ungdomsuddannelse.

- Introdagene og hele samarbejdet Copenhagen Skills skal vise de unge, hvor mange muligheder der er indenfor erhvervsuddannelserne. Vi vil vise den faglige begejstring og stoltheden over at kunne et håndværk, og vi vil vise dem de rigtig mange muligheder, der er for gode job og videreuddannelse, siger Ole Heinager, direktør Københavns Tekniske Skole og formand for styregruppen i Copenhagen Skills.

Og der bliver brug for at overbevise de unge om at tage en erhvervsuddannelse – særligt i hovedstadsregionen.

- Som faglært håndværker får du en uddannelse og et arbejde, hvor du laver noget konkret og bliver vurderet på det, du kan. I Region Hovedstaden får vi fx brug for faglærte til at planlægge og bygge vores kommende letbane på Vestegnen og Nyt Hospital Nordsjælland. Vi har også brug for både elektrikere, VVS'ere og social- og sundhedsassistenter til at vedligeholde vores hospitaler og apparatur samt til at passe på patienterne. Med introdagene vil vi åbne de unges øjne for, at der er fremtid i at tage en erhvervsuddannelse, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Regionsrådsformanden peger desuden på, at Hovedstaden er den region i Danmark, hvor færrest vælger at tage en erhvervsuddannelse, når de går ud af 9. klasse. Det vil Region Hovedstaden gerne ændre på. 

Yderligere oplysninger hos
 • Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden, via pressevagten på tlf. 70 20 95 88
 • ​Ole Heinager, direktør Københavns Tekniske Skole og formand for Copenhagen Skills, via presseansvarlig Theresa Vind, tlf. 21 46 48 53
Fakta om erhvervsuddannelserne
 • ​14 % af en ungdomsårgang i hovedstadsregionen vælger en erhvervsuddannelse - i 2008 var tallet 20 %.
 • Regeringens målsætning er, at 30 % af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen i 2025, for der bliver brug for faglært arbejdskraft i fremtiden.
 • ​Der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser, og job samt videreuddannelsesmulighederne er rigtigt gode.
Fakta om introdagene
 • Over 13.000 elever fra 8. klasse inviteres indenfor, når hovedstadsregionens erhvervsskoler åbner dørene til introdage fra 29. august til 9. oktober.
 • Eleverne får en generel introduktion til erhvervsuddannelserne og skal deltage i Skills-stafetten. Skills-stafetten er en sjov konkurrence i praktiske færdigheder, hvor de fx skal sortere piller, piske flødeskum, samle tastaturer - alt sammen på tid, og hvor kammeraterne står på sidelinjen og hepper på eget hold.
 • ​De bedste stafet-deltagere skal forsvare hovedstadsregionens ære ved DM i Skills i Fredericia i begyndelsen af 2016.
 • ​DM i Skills er et årligt tilbagevendende danmarksmesterskab for erhvervsskole-elever.
​Fakta – Copenhagen Skills
 • Elever i udskolingen ved kun ganske lidt om de uddannelser, der udbydes på erhvervsskoler og de karrieremuligheder, de giver adgang til.
 • Erhvervsuddannelser er meget mere end tømrer, elektriker eller frisør. Der findes over 100 spændende tilbud, hvor muligheden for at dygtiggøre sig inden for et bestemt fag, praktikforløb og fleksibel videreuddannelse kan udgøre et attraktivt uddannelsesvalg for mange elever. Og faktum er, at der i fremtiden bliver stor efterspørgsel på dygtige unge med en erhvervsuddannelse i rygsækken.
 • Den viden er der behov for, at de unge, deres forældre, lærere og vejledere får.
 • ​Derfor er erhvervsskolerne i hovedstadsregionen, alle UU-Centre og Region Hovedstaden gået sammen om en fælles 3- årig indsats: At lave en systematisk introduktion til erhvervsuddannelserne for 7., 8., 9. og 10. klasser i form af Introdage på erhvervsskoler, vejledningspakker til faget "Job & uddannelse" og en fælles uddannelsesevent med skills-konkurrencer.
Redaktør