Husk dette nummer: 1813


En ny kampagne sætter fokus på, at du efter nytår altid skal ringe til Akuttelefonen 1813, når du bliver akut syg eller kommer til skade.

Nyt akuttilbud fra nytår

Fra nytår indfører Region Hovedstaden et nyt akuttilbud til borgerne. Fremover skal du nemlig altid ringe til Akuttelefonen 1813, når du er blevet syg eller er kommet til skade og har brug for hjælp.

Det sætter en ny kampagne ”Ring 1813” nu fokus på i tv-spots, biografer, aviser, radio, S-tog og på hjemmesider og udendørsplakater.

Personale døgnet rundt

Og budskabet er, at på 1813 kan sundhedspersonalet døgnet rundt hjælpe dig og sikre, at du får det rigtige akuttilbud. F.eks. kan en sygeplejerske eller læge hjælpe dig på stedet med råd og vejledning, de kan sende en læge hjem til dig eller de kan henvise dig til en bestemt akutmodtagelse og oplyse ventetid.

Bedre service

- Så ikke alene løfter vi kvaliteten, men vi giver også borgerne en bedre service. Først og fremmest fordi vi kan sikre, at du altid får det rigtige akuttilbud på det rette sted. Og fordi du fremover kan tilbringe noget af ventetiden derhjemme, fortæller koncerndirektør Svend Hartling.

Én indgang til hjælp

Samtidig bliver 1813 den ny indgang til lægehjælp, når den almindelige læge holder lukket. Regionen samler nemlig lægevagtens opgaver, der hidtil blev løftet af de privatpraktiserende læger, med det øvrige akutsystem. 

 - Det gør vi, fordi det er et grundlæggende problem i dag at lægevagten sidder i et adskilt system. Nu samler vi det hele ét sted, nemlig Akuttelefonen 1813, fastslår Svend Hartling, der forventer at kun ganske få borgere vil opleve et stort besvær med at omstille sig.

Stadig 112 i livstruende tilfælde

- Det er heldigvis meget enkelt. Hvis man bliver syg, så ringer man til 1813 og bliver hjulpet på stedet eller henvist til en akutmodtagelse eller akutklinik. Man kan også stadig få besøg af en læge derhjemme, hvis det er behovet. Pointen er, at man i langt de fleste tilfælde kun skal forholde sig til én indgang, ét nummer, og så klarer systemet resten. Men man skal selvfølgelig stadig ringe til 1-1-2, når det er livstruende tilfælde”, siger Svend Hartling.

Se kampagnen

På 1813.dk kan du se film, pjece til borgerne, fakta og mere

FAKTA: Det nye akutsystem


Ring 1813, når din læge har lukket

På 1813 guider sygeplejersker og læger dig til den rette behandling. De kan hjælpe dig på stedet eller henvise dig til en akutmodtagelse eller akutklinik - eller sende en læge hjem til dig.

Få oplyst ventetider

1813 kan oplyse, hvor ventetiden er kortest. Som en ny service får du også oplyst, hvornår du kan forvente at blive behandlet eller undersøgt. Så kan du vente hjemme, hvis der er ventetid.

Borgerne får den rigtige hjælp

I dag modtager hospitalerne en del borgere, der selv henvender sig, men som med fordel kunne være blevet hjemme. Fremover sikrer et opkald til 1813, at borgere får den rette behandling det rette sted.

Uanmeldte borgere får også hjælp

Møder du fremover uanmeldt op på en akutmodtagelse eller akutklinik, får du naturligvis stadig hjælp efter behov. Men du må typisk vente lidt længere, end hvis du først havde ringet til 1813.

Et samlet system

Der er en række tekniske og sundhedsfaglige fordele ved at samordne lægevagten med det offentlige sundhedssystem. Det giver mulighed for at give bedre informationer til borgerne og mellem sygeplejerskerne, lægerne, redderne osv. Der vil også blive indført nye journalsystemer, IT-systemer og øget patientsikkerhed. Herunder er det forventningen at ventetider på sigt kan nedbringes.

Kampagne oplyser om ny akuthjælp

Fra 25. november bliver ”Ring 1813” kampagnen synlig i tv, biografer, aviser, radio, S-tog samt på hjemmesider og udendørsplakater. Til nytår vil alle husstande også modtage en pjece om 1813 og de nye akuttilbud.

Lægevagtens funktion fortsætter

Fra nytår erstatter 1813 det gamle lægevagtsnummer, så borgerne kun skal huske ét nummer. Hidtil har borgerne skulle henvende sig to steder, da både lægevagten og regionens akutmodtagelser og akutklinikker har håndteret akutte problemer.

Ring fortsat 112 ved livsfare

Du skal ringe 1813, hvis du er kommet til skade eller blevet pludselig syg. Du skal fortsat ringe 112 ved livstruende akut sygdom og skade.
Redaktør