Region Hovedstaden og PLO-Hovedstaden: Kontakt din læge, hvis du har bekymrende symptomer

​Ja, det er sikkert at kontakte lægen, og nej, du forstyrrer ikke! Sundhedsvæsenet har travlt, men ikke for travlt til at tale med patienter der har andre problemer end coronavirus. Så brug lægen som normalt, opfordrer Region Hovedstaden og PLO Hovedstaden.

Flere steder i landet oplever hospitalsafdelinger en bekymrende nedgang i henvisninger fra de praktiserende læger. For selvom fokus lige nu er på mennesker smittet med COVID-19, så er resten af sundhedsvæsenet ikke gået i stå. Derfor er er det vigtigt, at borgerne kontakter deres læge, hvis de har behov for det, lyder opfordringen fra Region Hovedstaden.

Mellem uge 6 og 10 blev ca. 400 personer om ugen henvist til udredning for hjertesygdomme. I uge 12 og 13 blev tallet reduceret til under halvdelen.  Et lignende fald kan ses blandt de borgere, der blev henvist til kræftpakker i Region Hovedstaden. En sammenligning mellem sidste uge i marts måned 2019, og samme periode i 2020 viser, at der blev henvist 271 færre personer til hospitalerne.  

"Det handler om liv. Jeg frygter, at der kan gå mennesker rundt med alvorlige symptomer, som ikke går til lægen, fordi de er bekymrede for at blive smittet med COVID-19. Men jeg vil gerne opfordre til, at man ikke går der hjemme og ser tiden an. Har man symptomer på sygdom, som er bekymrende, skal man altid kontakte sin læge," siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

40 procent færre opsøger egen læge

Samme melding lyder fra de praktiserende læger. Faldet i antal henvendelser hos egen læge skyldes næppe, at danskerne er blevet mindre syge, men at de holder sig væk med problemer og symptomer, der ikke er COVID10-relaterede.

"Vi har meget travlt ved telefonerne og ved mailen, men venteværelserne er mere stille end ellers. I gennemsnit er vores vurdering, at de praktiserende læger har oplevet et fald i aktiviteten på omkring 40 procent," siger Karin Zimmer, formand for Praktiserende Læger i region Hovedstaden (PLO-H), der gerne vil understrege, at borgerne ikke skal holde sig væk af frygt for at ulejlige deres læge.

"Vores patienter skal ikke holde sig tilbage fra at opsøge egen læge ved bekymring for helbredet. Lægerne følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om begrænsning af smitte, og kan telefonisk afklare om det er nødvendigt at møde frem i klinikken," siger Karin Zimmer.

Antal patienter, der er henvist til udredning for hjertesygdom:


Henviste til organspecifikke kræftpakker i Region Hovedstaden uge 10-13 2019 sammenlignet med 2020:


For yderligere information:

  • Formand for Praktiserende Læger i region Hovedstaden (PLO-H), Karin Zimmer, via sekretariatet på 35441083/23322006
  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt på 7020 95888Redaktør