Kunstigt dagslys for hurtigere helbredelse

​Med specialdesignede lyskilder går man på Psykiatrisk Center København nye veje i behandlingen af patienter med depression.

Projekt ROOMLIGHT: Solskin på en gråvejrsdag

Solen skinner altid på reservelægekontoret på Psykiatrisk Center København. Her simulerer LED-belysning dagslysindfald og med det vil projekt ROOMLIGHT undersøge effekten af terapeutisk lys.

Holdet bag håber, at projektet vil vise en sammenhæng mellem terapeutisk lys og hurtigere helbredelse, kortere indlæggelsestid og brug for mindre medicinsk behandling, fortæller Overlæge Klaus Martiny.

Ifølge Klaus Martiny er projektet; "det næste skridt efter den velkendte lysterapi, hvor patienten sidder foran en lysintensiv lampe. Nu øger vi lysmængden og farvesammensætningen, så det svarer til dagslys, og eksponerer patienterne for det hele dagen."

Terapeutisk lys: Solskinseffekten

"Vi ved med sikkerhed, at dagslys har en positiv terapeutisk effekt på mennesker, der lider af depression: Lys virker akut humørforbedrende." Slår Klaus Martiny fast.

Han fortsætter: "En øget mængde dagslys giver desuden mere vågenhed i løbet af dagen, bedre søvn om natten og en mere stabil døgnrytme. Og netop døgnrytmen er et stort problem for patienter med depression."

Inspireret af dagslys

Underskud af dagslys er et eksistensvilkår for det moderne menneske. De fleste tilbringer deres dage indenfor bag energiruder, som holder en stor del af solens lys ude. Derfor har folkene bag projektet ladet sig inspirere af dagslyset , fortæller arkitekt Carlo Volf, en af hovedmændene bag projektet.

Målet er at genskabe de gavnlige effekter i det naturlige dagslys, særligt i dagens første timer. Lyset i projektet forandrer sig som det naturlige lys udenfor. Det står langsomt op og bliver langsomt kraftigere med flere blå toner inden det igen bliver varmere i farven. I lyset skaber vi desuden en variation henover årstider.

Lys i sundhedsvæsnet – plads til forbedring

Carlo Volf påpeger at "der er et stort udviklingspotentiale i sundhedsvæsnet på det her område. Lys er meget ofte noget af det sidste, man tænker på, når der bygges om eller bygges nyt."

Afslutningsvis håber han, "at der efterfølgende vil være nogen, som er interesseret i at kopiere den her opsætning, hvis vi kan påvise den effekt, vi forventer."

Fakta om lys

Fakta om solskin i Danmark

  • Solskin i alt: ca. 1.750 timer
  • Solskin i vinterhalvåret: ca. 450 timer
  • Solskin i sommerhalvåret: ca. 1.300 timer

Projekt ROOMLIGHTs potentiale

  • Potentiale i alt: 3.960 timer kunstigt sollys
  • Vinterhalvåret: 1.800 timer
  • Sommerhalvåret: 2.160 timer

Solskinsarmaturet giver altså mere end en fordobling af det samlede antal af solskinstimer i Danmark – og ikke mindst en firedobling af antallet af solskinstimer i vinterhalvåret.

Om projektet

Projektet er et samarbejde mellem

  • PC København
  • Lyseksperter fra DTU Fotonik
  • Den private lys virksomhed Chromaviso

Lysarmatur og lyssammensætning bliver designet unikt til dette studie af Carlo Volf og Chromaviso.

Projektet omfatter to patientgrupper: Den ene gruppe får standardbehandling – den anden suppleres med det særlige lys, som installeres på sengestuerne.

Indbygget er også en energibesparelse, da LED-belysningen bruger omkring 20 procent mindre energi end normale el-sparepærer.

ROOMLIGHT er støttet af Elforsk gennem de statslige PSO midler og Region Hovedstadens Forskningsfond.

Redaktør