Mobil behandlingsplads er 30 ton rullende akuthjælp

​En ny mobil behandlingsplads kan komme hurtigt ud til større ulykker og derudover supplere det almindelige beredskab ved større folkelige arrangementer.

Region Hovedstadens Akutberedskab indvier fredag den 13. oktober 2017 to store mobile behandlingspladser, der kan bruges ved større hændelser med mange tilskadekomne. Den enkelte behandlingsplads består af en 17 meter lang, 30 ton tung lastbil og to store telte. Tilsammen over 130 kvadratmeter behandlingsplads under tag, hvor der er plads til at behandle op til 40 patienter samtidigt. 

Behandlingspladsen bemandes af Akutberedskabets speciallæger, lægeassistenter og ambulancepersonale. Regionens akutte sundhedsberedskab bliver dermed opgraderet til at håndtere kritiske situationer med mange tilskadekomne, som har brug for livreddende behandling inden transport til hospital. 

Hurtigt på stedet

De mobile behandlingspladser sikrer, at Region Hovedstadens Akutberedskab i tilfælde af store ulykker kan behandle patienter hurtigt og i sikkerhed på ulykkesstedet uanset vejret og forholdene på skadesstedet. 

- Tid er en kritisk faktor ved livstruende skader. Når antallet af tilskadekomne overstiger ambulancekapaciteten, er der behov for at kunne udføre livreddende behandling på skadestedet, i stedet for i ambulancen på vej til hospitalet. I lyset af det ændrede trusselsbillede i Europa i disse år, har vi opgraderet vores materiel på området. Vi har hidtil været afhængige af behandlingspladsudstyr fra Beredskabsstyrelsen og Hovedstadens Beredskab, som vi har et rigtigt godt samarbejde med, men vi har nu helt moderne udstyr, som er tilgængeligt for os hurtigt, siger lægefaglig chef i Akutberedskabet Peter Berlac.

Supplement til almindeligt beredskab

De nye mobile behandlingspladser kan mobiliseres indenfor få minutter og er klar til at modtage patienter til behandling indenfor 15 minutter efter ankomst til et skadested. Dermed kan regionen sikre en væsentlig hurtigere indsats på skadesstedet og optimale betingelser for patienterne og personalet. Behandlingspladsen skal ikke blot bruges ved pludseligt opståede større hændelser, men kan også være et supplement til ambulanceberedskabet ved større planlagte events som f.eks. Distortion, Copenhagen Marathon, Folkemødet og særlige arrangementer. 

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu har fået vores egne behandlingspladser. De kan også hjælpe med at understøtte sikkerheden ved store folkelige begivenheder. Det glæder mig, at vi nu har en moderne og fleksibel løsning, som gør, at vi alle kan være lidt mere trygge. Vi håber selvfølgelig, at vi aldrig for alvor for brug for dem, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) 

For yderligere information:

 • Peter Berlac, lægefaglig chef i Region Hovedstadens Akutberedskab, mobil 40 44 28 10
 • Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, via pressevagten på tlf.: 70 20 95 88

Fakta om den mobile behandlingsplads

 • Hvor mange patienter kan behandles på én gang?

  Op til 40 stk.
 • Hvilket udstyr er der i den?

  30 bårer og 16 båreunderstel på hjul. Sug, medicinsk ilt, maskine til monitorering af værdier og afgive stød. To stk. højtryks telte af 46 kvadratmeter hver. Følgende pakkes op løbende: Diverse utensilier f.eks. forbindinger, armslynger, bind og udstyr til at stramme om arme eller ben ved massiv blødning som følge af eksplosion, skud eller lignende. 
 • Hvad vejer den?

  30 ton.
 • Hvor lang, høj og bred er den?

  16,5 meter lang, 4.00 meter høj og 2.55 meter bred. Den har desuden to højtrykstelte på hver 46 kvadratmeter, som kan slås ud.
 • Hvor stor er motorstørrelsen?

  430 Hk.
 • Hvem skal køre den?

  Lægeassistenter fra Region Hovedstadens Akutberedskab. 
 • Hvad skal den bruges til, når den ikke er i aktion?

  Den kan være supplement til ambulancer ved større planlagte events fx Distortion, Copenhagen Marathon, Folkemødet og særlige arrangementer.
 • Hvor hurtigt kan den slås ud/pakkes ned?

  6 – 8 minutter foruden opsætning af telte.
 • Er der vand, varme og el i den?

  Der er toilet, køkken, blæser, gulvvarme og klimaanlæg. El leveres fra en 18 KW dieselgenerator monteret på lastbilen.
 • Er der lignende køretøjer i DK eller Norden?

  Nej, ikke til dette formål.

Redaktør