Nordens største trykkammer åbner på Rigshospitalet

Med en donation på 35 mio. kr. fra Ellab-Fonden bliver det muligt for Re-gion Hovedstaden at skabe et nyt, større og højteknologisk trykkammer på Rigshospitalet til gavn for patienter fra hele landet.

Vent...


Sådan ser trykkammeret ud på Prince of Wales Hospital i Sydney.

Dykkersyge, livstruende infektioner, sårheling, kulilteforgiftninger, behandling af strålefølger fra kræftbehandling. Listen er kun et lille udsnit af de sygdomme, som patienter fra hele landet bliver behandlet for i Rigshospitalets trykkammer. 

Nu kan de se frem til både større, bedre og mere fleksible forhold, når et nyt rumopdelt trykkammer står færdigt i slutningen af 2021. Det er Regionsrådet i Region Hovedstaden blevet enige om, efter at Ellab-Fonden har doneret 35 mio. kr. til et nyt trykkammer.

Økonomien bliver et partnerskab, hvor Region Hovedstaden også kommer 35 mio. kr. i projektet.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over muligheden for at skabe et trykkammer, der kan tilbyde patienterne en mere individualiseret behandling:

- Med et nyt trykkammer har vi en unik mulighed for at hjælpe de patienter, der går igennem svære sygdomsforløb og har gavn af den specielle behandling, som kun trykkammeret kan tilbyde. Vi kan nu styrke og målrette behandlingsmulighederne for endnu flere patienter fra hele landet. Det har stor betydning for både patienterne selv og for samfundet at få disse mennesker godt tilbage til deres normale liv igen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Vigtigt for samfundet med fremtidssikret trykkammer

I Ellab-Fonden ser man frem til realiseringen af et nyt trykkammer:

 - Vi ønsker at være med til at skabe en forandring og støtte projekter, der har stor vigtighed for samfundet, men har lille bevågenhed. Trykkammeret er for nogle akutte patienter forskellen på liv og død, mens det for rigtig mange andre patienter spiller en væsentlig rolle for at få en bedre livskvalitet og komme sig hurtigt over et svært sygdomsforløb. Vi er meget glade over at være katalysator for etableringen af et nyt, stort og fremtidssikret trykkammer, siger formanden for Ellab-Fonden, Sys Rovsing og fortsætter: 

- Vi har i forbindelse med tilsagnet om denne donation tilkendegivet, at Ellab-Fonden tillige lægger vægt på den internationale forskning, som tager udgangspunkt i trykkammerets funktion, og fonden har givet et foreløbigt tilsagn om at ville støtte en sådan forskning også, uddyber Sys Rovsing.

Donation bringer forskning op i eliten

Udover at øge behandlingskapaciteten betydeligt åbner donationen fra Ellab-Fonden også op for flere kliniske forsøg og sætter skub på de igangværende og planlagte kliniske undersøgelser:

- Det er en fantastisk mulighed for at intensivere forskningen, bidrage med væsentlig viden om trykkammerets behandlingsmuligheder - blandt andet inden for neurorehabilitering og brugen af antibiotika. Realiseringen af de planlagte forskningsprojekter kan bringe Rigshospitalets trykkammerenheds internationale omdømme op blandt eliten i Europa, siger Rigshospitalets direktør Per Christiansen, der også er begejstret på patienternes vegne:

- Med den øgede kapacitet og mere viden kan vi påbegynde behandling af nye patientgrupper og optimere behandlingen for de patienter, der allerede benytter trykkammeret, siger Per Christiansen.


Fakta:

Trykkammeret i kælderen på Rigshospitalet er det mest benyttede i Norden med cirka 5000 behandlinger årligt, hvoraf 500 er akutte, og antallet af patienter stiger. Det kommende trykkammer øger behandlingskapaciteten med dens rum- og sektionsopdeling, hvor både akutte patienter og patienter i forløb kan behandles samtidigt i forskellige trykkammersektioner.

Behandlingen af akutte patienter bliver optimeret. Det kommende trykkammer har brede døre, hvor de store intensivsenge kan komme igennem. Den akutte patient kan derfor blive i sin intensivseng, og undgår at blive flyttet over på en mindre transportseng. Det sparer dyrebar tid i akutte situationer og er mere sikkert for patienten. Det vil samtidig skabe optimale forhold og muligheder for at udføre mere ny forskning og kliniske undersøgelser.

I et nyt trykkammer venter der patienterne i forløb en mere behagelig og mere individualiseret behandlingsoplevelse. Større rum, mere plads, stole der kan indstilles efter patientens behov og mulighed for individuel underholdning i form af video og musik eller radio, som kan sættes til. Der vil også være indbygget håndvask og toilet i kammersektionerne. Alt sammen forhold som vil gøre behandlingerne mere trygge for patienterne, der fremadrettet kan modtage uafbrudt behandling uden at bekymre sig om blandt andet toiletbesøg.

Det nye trykkammer skal efter planen indrettes i de lokaler, der ligger dør om dør med Traumecentret og tæt på de intensive afsnit på Rigshospitalet og vil derfor have korte transportveje for akutte patienter. I tilgift giver den umiddelbare nærhed til centrale opgange på Rigshospitalet gode adgangsforhold for de ambulante patienter, som har deres gang i kammeret.

Det nye trykkammer forventes at være klar til brug i slutningen 2021.

 

Kontaktinfo

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S)
Via pressevagten
Tlf. 7020 9588
Presse@regionh.dk


Formand for Ellab-fonden Sys Rovsing

Tlf: 5373 7100

sr@rglaw.dk

 

Rigshospitalet Hospitalsdirektør Per Christiansen
Via Presseafdelingen
Tlf. 3545 0408
Kommunikationogpresse@regionh.dk

Overlæge, daglig leder af trykkammeret Ole Hyldegaard

Tlf: 3545 8859

ole.hyldegaard@regionh.dk 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor