Nu skal du ringe 1813


Region Hovedstaden sætter fuld kraft på oplysningen til borgerne om regionens nye akuttilbud. Samtlige husstande i regionen modtager i disse dage en pjece om forandringerne.

​​

Pjece på vej til alle husstande

Kig i din postkasse. Mellem julehilsenerne og rudekuverterne finder du nemlig i disse dage en pjece med vigtig information om de forandringer i akuttilbuddet, der finder sted efter nytår.

Overtager lægevagtens opgaver

Fra og med 1. januar overtager Region Hovedstaden lægevagtens opgaver, og dermed skal borgerne huske at ringe til Akuttelefonen 1813, når ens egen læge holder fri, når man er syg, er kommet til skade eller er i tvivl.

Ring 112, når det er livstruende

Man skal fortsat ringe 112, hvis situationen er livstruende.

Fuld kraft på kampagne

En oplysningskampagne har allerede sat fokus på 1813 på bl.a. hjemmesider, i avisen og inden filmen i biografen - og nu altså også i postkassen.

- Vi sætter fuld kraft på kampagnen her i de sidste dage før nytår. Borgerne skal vide, at de nu skal ringe til 1813, når egen læge holder fri, når man er syg, er kommet til skade eller før borgeren selv henvender sig på en akutmodtagelse eller akutklinik, siger Region Hovedstadens kommunikationsdirektør Margrethe Lyngs Mortensen.

Vent derhjemme

Hun peger på flere fordele for borgerne.

- Fremover er der såkaldt visiteret adgang på akutmodtagelser og akutklinikker. Det betyder, at man kan booke en forventet mødetid på 1813 i stedet for at møde op selv uden at vide, hvor længe man skal sidde og vente. Fremover kan man altså vente noget af tiden derhjemme, siger Margrethe Lyngs Mortensen.

Særlige akutmodtagelser for børn

Børn under 12 år skal fremover bringes til en særlig akutmodtagelse, der modtager børn, på enten Bispebjerg Hospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød, Herlev Hospital eller Hvidovre Hospital. Mindre skrammer og sår kan dog klares på den akutmodtagelse eller akutklinik, som ligger nærmest.

Se kampagnen og læs mere om ændringerne på www.1813.dk og selvfølgelig i det netop husstandsomdelte materiale.

Yderligere oplysninger:


 • Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88

FAKTA: Det nye akutsystem i Region Hovedstaden

 • Ring 1813, når din læge har lukket, eller du er syg

  På 1813 guider sygeplejersker og læger dig til den rette behandling. De kan hjælpe dig på stedet eller henvise dig til en akutmodtagelse eller akutklinik - eller sende en læge hjem til dig.
 • Få oplyst ventetider

  1813 kan oplyse, hvor ventetiden er kortest. Som en ny service får du også oplyst, hvornår du kan forvente at blive behandlet eller undersøgt. Så kan du vente hjemme, hvis der er ventetid.
 • Borgerne får den rigtige hjælp

  I dag modtager hospitalerne en del borgere, der selv henvender sig, men som med fordel kunne være blevet hjemme. Fremover sikrer et opkald til 1813, at borgere får den rette behandling det rette sted.
 • Uanmeldte borgere får også hjælp

  Møder du uanmeldt op på en akutmodtagelse eller akutklinik, får du naturligvis stadig hjælp efter behov. Men du må typisk vente lidt længere, end hvis du først havde ringet til 1813.
 • Et samlet system

  Der er en række tekniske og sundhedsfaglige fordele ved at samordne lægevagten med det offentlige sundhedssystem. Det giver mulighed for at give bedre informationer til borgerne og mellem sygeplejerskerne, lægerne, redderne osv. Der vil også blive indført nye journalsystemer, IT-systemer og øget patientsikkerhed. Herunder er det forventningen at ventetider på sigt kan nedbringes.
 • Lægevagtens funktion fortsætter

  Fra nytår erstatter 1813 det gamle lægevagtsnummer, så borgerne kun skal huske ét nummer. Hidtil har borgerne skulle henvende sig to steder, da både lægevagten og regionens akutmodtagelser og akutklinikker har håndteret akutte problemer.
 • Ring fortsat 112 ved livsfare

  Du skal ringe 1813, hvis du er kommet til skade eller blevet pludselig syg. Du skal fortsat ringe 112 ved livstruende akut sygdom og skade.
Redaktør