Nye lastbiler kører på afføring fra grise og køer

Fredag den 1. marts rullede de første af Region Hovedstadens 11 nye biogas-lastbiler ud på vejene. Lastbilerne kører på afføring og urin fra grise og køer, og de vil både forurene langt mindre og støje langt mindre end normale lastbiler. 


Vent...

Når Region Hovedstadens hospitaler fremover får leveret rene uniformer og operationsudstyr eller får hentet affald, bliver det med miljøvenlige biogas-lastbiler. Politikerne i regionsrådet besluttede den 19. juni 2018 at indkøbe de nye lastbiler for at reducere regionens Co2-aftryk. Det glæder formand for Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg, Kim Rockhill (S):

"Vi er jo en kæmpe virksomhed, og vi har et enormt dagligt transportbehov, så vores hospitaler får alle de ressourcer, de skal bruge. Samtidigt har vi en ambition om at blive så grønne som muligt, og her var en stor mulighed for at gå forrest. Den mulighed er jeg rigtig glad for, at vi har grebet. Det er en fornøjelse at tænke på, at noget, vi betragter som affald, kan blive en vigtig ressource, som kan erstatte fossile brændstoffer og hjælpe en lille smule på vores klimaudfordringer," siger Kim Rockhill (S).

Co2-besparelse svarer til 52 ton bøf

Region Hovedstaden har en ambition om at være Co2-neutral på transportområdet i år 2025. En stor del af udledningen kommer i dag fra de store lastbiler, som kører varer rundt mellem regionens hospitaler, men når alle 11 biogas-lastbiler er på vejene i slutningen af 2019, vil det betyde en væsentlig mindre Co2-udledning.

"Vi forventer, at lastbilerne kan give en gevinst på 1.000 ton Co2 årligt. Det svarer til 52 ton bøf eller 11.000 timer i en flyvemaskine – eller tusinde gange så meget, som hver enkelt dansker ifølge energistyrelsen skal spare i Co2-udledning om året," siger Kim Rockhill (S).

Ren luft

Udover de store gevinster for miljøet bidrager de nye lastbiler også til en bedre hverdag for de mennesker, som bor i hovedstadsområdet. Biogas-lastbiler støjer mindre, og så udleder de langt færre partikler, som er rigtig usunde at indånde.

Yderligere info

  • Formand for Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg, Kim Rockhill (S) på 24412593


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor