Nyt skånsomt indgreb mod diabetes og fedme i Region Hovedstaden


Gentofte Hospital er som det første i landet begyndt at lægge ’ærmer’ i tarmen hos overvægtige.

Få lagt et ’ærme’ i tarmen og tab dig. Sådan lyder tilbuddet til patienter med svær overvægt og overvægtige med type 2-diabetes på Gentofte Hospital. Som det første i landet undersøger hospitalet en ny behandling med den såkaldte EndoBarrier Gastrointestinal Liner, der er et mere skånsomt indgreb end de kendte fedmeoperationer.

Det 60 cm lange ’ærme’ bliver placeret ved en almindelig kikkertundersøgelse i den første del af tyndtarmen lige efter mavesækkens udløb i tolvfingertarmen. ’Ærmet’ kan nemt fjernes igen, hvis der skulle opstå kvalme, opkast eller andre komplikationer.

- Det er nogle rigtigt spændende undersøgelser, der foregår på Gentofte Hospital. Det er i god tråd med regionens Forskningspolitik 2020 og vores ambitioner om at være i front. I et internationalt perspektiv betyder forskernes arbejde, at vi vil kunne tilbyde det fremmeste indenfor fedme- og diabetesbehandling, siger Marianne Stendell (A), formand for Udvalget for fremtidens uddannelse og forskning i Region Hovedstaden.

Nærmere undersøgelser venter

De hidtidige resultater viser, at patienter taber omkring 10 kilo på tre måneder, men præcis hvilke mekanismer der ligger til grund for effekten, er stadig ikke helt klare. Indtil videre ved man kun, at ’ærmet’ forhindrer optagelse af føde i den første del af tyndtarmen, men derudover er det uvist, præcis hvorfor ærmet virker så godt. Det skal Gentofte Hospital nu til at undersøge nærmere.

- Det er selvfølgelig vigtigt at følge op på de gode resultater, så vi kan blive endnu klogere på den nye type behandling. I Region Hovedstaden vil vi altid gerne være med helt forrest, når det kommer til innovation og forskning, og det er vi her, siger Marianne Stendell (A).

Fakta

· Målgruppen for den nye type behandling med EndoBarrier Gastrointestinal Liner er patienter med definitorisk fedme, dvs. body mass index (BMI) over 30 kg/m2 samt eventuel ledsagende type 2-diabetes

· Fem patienter har indtil videre modtaget behandlingen, og yderligere 19 skal rekrutteres til forskningsprojektet

· Det er håbet, at behandlingen kan bredes ud i Region Hovedstaden i 2014

Yderligere oplysninger:

Marianne Stendell (A), Formand for Udvalget for fremtidens uddannelse og forskning i Region Hovedstaden, mobil: 23 41 01 57

Øvrige medlemmer af Udvalget for fremtidens uddannelse og forskning i Region Hovedstaden:

Lars Gaardhøj (A), mobil: 28 92 25 98

Flemming Pless (A), mobil: 40 27 52 45

Nina Berrig (C), mobil: 20 84 37 60

Ellen Thrane (F), mobil: 26 27 83 29

Anne Ehrenreich, mobil: 30 57 19 76

Øvrige kontaktpersoner:

· Filip Krag Knop, læge, lektor og ph.d. Leder af Diabetologisk Forskningsenhed, Gentofte Hospital, mobil: 26 83 01 61

· Ulrich Rohde, læge og ph.d.-studerende, Diabetologisk Forskningsenhed, tlf.: 39 77 34 11

· Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf.: 70 20 95 88
Redaktør