Podcasts: Virtual reality vinder frem i pleje og rehabilitering

​Fire podcasts om virtual reality og brug af det i sundhedsvæsenet.

Vent...
Flere og flere bruger virtual reality i sundhedsvæsnet, især inden for pleje og rehabilitering. For virtual reality kan nemlig noget helt specielt i forhold til at engagere folk. Og virtual reality bliver blandt andet brugt til at afhjælpe angst, til genoptræning, til smertelindring og meget mere. 

Her er fire podcasts med forskellige personer, der fortæller, hvordan de bruger virtual reality i deres hverdag. 

Smertelindring med virtual reality 

Podcast med Søren Walther-Larsen, overlæge på Videncenter for Børnesmerter på Rigshospitalet. 

Mange børn er bange for nåle og har svært ved at sidde stille, når de skal stikkes. Det er et problem både for sygeplejersken, da det tager lang tid at stikke, men også for børn og forældre, der kan få en dårlig oplevelse. Derfor har man på Videncenter for Børnesmerter udviklet et VR-spil i samarbejde med Khora, der skal fjerne fokus fra smerten, når barnet skal have et stik eller have foretaget andre ting, der gør en smule ondt. 

VR før, nu og i fremtiden 

Podcast med Mads Troelsgaard fra Unity studios.

Hvordan har VR udviklet sig gennem siden. Hvad rører sig inden for VR i øjeblikket? Og vil vi se flere VR oplevelser i fremtiden? En af dem, der har arbejdet med VR siden 2011, er Mads Troelsgaard. Han er direktør i Unity studios, der er en konsulent og udviklingsvirksomhed. De udvikler VR og AR applikationer til en masse forskellige virksomheder. Unity Studios har blandt andet hjulpet Grundfos med at lave en VR applikation, der kan oplære folk langt hurtigere end almindelige kurser.   

VR gør genoptræning sjovere

Podcast med Jesper Aggergaard, fysioterapeut og direktør hos Gonio VR. 

Det er langt fra alle patienter, som laver deres genoptræningsøvelse, når de har forladt fysioterapeutens klinik. Det viser statistikker er et stort problem, da patienterne ikke får bugt med sine skade. Det kan nemlig være kedeligt at lave den samme lille bevægelse igen og igen. Det tænkte Jesper Aggergaard, der kunne gøres noget ved. Han opfandt sammen med Ege Jespersen et virtual reality spil kaldet Gonio VR, der skulle gøre det sjovere at genoptræne. Gonio VR har også digitaliseret ledmålinger, altså en måling af bevægeligheden hos en person, ved hjælp af indsamling af data, når patienten træner. Dataene bruges til tilpasse patientens genoptræningsprogram. 

VR fik de ældre op på motionscyklen

Podcast med Jon Ram Bruun-Pedersen, Ph.d.-adjunkt, Aalborg Universitet København. 

Det er et stort problem, at ældre på landets plejehjem ikke får rørt sig nok. De har næsten alle steder adgang til et motionsrum, men de benytter sig ikke af det. Det er nemlig vigtigt for kroppen at holde sig i gang med fysisk aktivitet, så kroppen kan holde sig stærk. Et ph.d.-projekt fra Aalborg Universitet gik i gang med at undersøge, om VR kunne få de ældre op på motionscyklen. 
De fire podcasts er fra en temadag på Rigshospitalet – Glostrup, arrangeret af Hammel Neurocenter, region Midtjylland og VihTek (Videncenter for velfærdsteknologi). 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor